Wordt je baby eerder geboren bij je tweede zwangerschap?

12.12.2022 20:29

Als je voor de tweede keer zwanger bent weet je vaak al beter wat je te wachten staat. Ondanks dat geen enkele zwangerschap hetzelfde is, kun je anders toeleven naar je bevalling. Je hoort veel over snellere tweede bevallingen, maar beval je ook eerder van je tweede kindje?

En gaat je tweede zwangerschap dus ook sneller dan je eerste?

Geen zekerheid

Het is goed om te weten dat er geen zekerheid is, want elke bevalling en zwangerschap is nou eenmaal anders. Je tweede zwangerschap kan compleet anders zijn, maar kan ook weer helemaal hetzelfde zijn als je eerste. Het is niet te voorspellen hoe het zal verlopen. Een voldragen zwangerschap duurt altijd tussen de 39 weken en 0 dagen en 40 weken en 6 dagen. Dit is vanaf de eerste dag van je menstruatie, tot de dag dat je kind wordt geboren.

De meeste vrouwen horen dat je tweede baby eerder geboren wordt dan de uitgerekende datum. Maar ook dat het vaak eerder wordt geboren dan bij je eerste kindje. Deze uitspraak wordt door een onderzoek uit 2001 ondersteund, waarin de zwangerschapsduur bij 1514 gezonde zwangere vrouwen werd onderzocht. De onderzoekers ontdekten dat moeders die voor het eerst moeder werden, een langere zwangerschapsduur hadden. Maar moeders die één of meerdere keren waren bevallen, kregen hun baby’s twee dagen eerder.

Tweede baby

Er is een recent onderzoek gedaan dit jaar in 2022 over de duur van de zwangerschap. Bij moeders die voor de eerste, tweede en derde keer moeder waren geworden. Het bleek dat hun tweede baby geboren werd rond dezelfde tijd als hun eerste baby. Bij dit onderzoek werden 2437 vrouwen geanalyseerd die moeder werden voor de tweede keer. 56,2 procent van de moeders kregen hun baby op de uitgerekende datum of ervoor. Ook verloskundige Marlies Koers zegt hierover dat de duur van een tweede zwangerschap niet korter is dan de eerste. Zo blijkt dat je van tevoren niet weet hoe snel je zwangerschap zal verlopen.

Tweede bevalling

Maar zit er dan een verschil tussen je eerste en tweede keer als het gaat om bevallen? Koers: “De tweede bevalling gaat een stuk sneller dan de eerste. De weg is dan vrij, waardoor de ontsluiting sneller gaat, maar het persen ook.” Bij een tweede bevalling duurt het uitzetten van de baarmoederhals een stuk korter dan bij je eerste bevalling. Je weefsels in je bekken zijn al eerder uitgerekt geweest, waardoor het persen ook minder lang duurt.

Bron: famme.nl