Wat zijn de eerste symptomen van een miskraam?

06.12.2022 09:41

Een miskraam: het verlies van een vroege zwangerschap tot twintig weken. Het gebeurt helaas, meer dan één op de tien zwangerschappen eindigt in een miskraam. Maar wat zijn de eerst symptomen van een miskraam?

De eerste tekenen van een miskraam kan bloedverlies en/of buikpijn zijn. Hoelang dit duurt, hoe heftig dit is en het patroon hiervan kan heel erg verschillen.

Oorzaken

Een miskraam wordt vaak veroorzaakt door een afwijking van de chromosomen van het embryo. Het lichaam stoot het embryo af, doordat de afwijking herkent wordt. Een miskraam ontstaan niet door lichamelijke inspanning: fietsen, vrije, werken, tillen of vallen.

In het eerste trimster is een miskraam vaak een ’toevallige fout’ in het zwangerschapsproces. Een miskraam in het tweede trimster gaat vaak gespaard met pijn en/of bloedverlies, maar dit is niet altijd het geval.

Symptomen miskraam

Dit zijn de symptomen die kunnen wijzen op een miskraam:

  • Helderrood bloedverlies, mogelijk met bloedstolsels
  • Buikpijn, lijkend op menstruatie-achtige krampen
  • Verlies van weefsel: vaak wit/grijs vliezig weefsel

Wanneer je last hebt van deze symptomen moet je direct contact opnemen met de verloskundige, huisarts of gynaecoloog:

  • Het bloedverlies erg hevig is (meer dan bij een menstruatie), zeker bij klachten van duizeligheid of flauwvallen
  • De buikpijn toeneemt of voortdurend aanwezig is
  • Er koorts ontstaat (hoger dan 38°C)

Diagnose

Als ze een diagnose doen in het eerste trimester, dan wordt het vastgesteld op basis van symptomen en de uitslag van het echografisch onderzoek. Soms gaat dit ook in combinatie met bloedafname.

Behandelingen

Dit zijn de behandelingsmogelijkheden:

Afwachten

Ze gaan dan geen actie ondernemen en wachten het proces af. Er wordt besproken met de arts hoelang dit gaat duren. Vervolgens zullen ze een controle-afspraak maken, indien de tijd is verstreken wat besproken is.

Medicatie

De tweede optie is medicatie die bij de baarmoederhals geplaatst wordt. Dit zijn hormonale medicijnen en trekken de baarmoeder samen, zodat het vruchtzakje naar buiten komt. Na 24 uur zal dit gebeuren en dat gaat gespaard met bloedverlies. Verder zul je pijnmedicatie mee naar huis krijgen. Een week na de medicatie zal een echografie uitgevoerd worden.

Curettage

Bij de derde optie curettage wordt er een operatie gedaan. Ze zullen de vruchtzak of de weefselresten in de baarmoeder gaan verwijderen. De ingreep is gynaecologische en kort, het vindt plaats onder verdoving. Alleen als er complicaties zijn zul je in het ziekenhuis worden opgenomen.

Vanaf 12 weken

Er is sprake van een opname in het ziekenhuis vanaf twaalf weken, maar dit hangt wel af van de grootte van de foetus. Naast dat zal dit uitgebreid besproken worden.

Bron: uzleuven.be