Fruit eten tijdens de zwangerschap zorgt voor een slimme baby

08.11.2022 17:45

Van aardbeien tot blauwe bessen: fruit eten tijdens je zwangerschap zorgt voor een slimme baby, blijkt uit onderzoek. 

Het IQ, het geheugen en de gedragsvaardigheden van je baby worden beter bij het eten van fruit. Dus ga maar snel naar de keuken voor het maken van een heerlijke fruitsalade.

Fruit eten tijdens je zwangerschap zorgt voor slimme baby

Er is een Canadees wetenschappelijk onderzoek gedaan en hier is uit gebleken dat veel fruit eten tijdens de zwangerschap zorgt voor een slimme baby. In het onderzoek zijn tests gedaan bij baby’s van vrouwen die veel fruit gingen eten tijdens hun zwangerschap. Nu blijkt dat de baby’s na twaalf maanden hoog scoorden op de cognitieve tests. Ze hebben de resultaten van dit onderzoek vergeleken met de normale ontwikkeling van een baby van twaalf maanden.

Ruim 668 baby’s deden mee met het onderzoek en werden getest. Wanneer er tijdens de zwangerschap een hogere fruitconsumptie was, hoe hoger de score van het IQ was. Wel is het belangrijk om te weten of je dan de hele dag door fruit moeten eten, want dit is zeker niet het geval. Fruit kan ook veel suikers bevatten die je dan binnenkrijgt. Het advies is twee a drie stuks fruit per dag, dit is voldoende.

Antioxidanten

Antioxidanten is eigenlijk een verzamelnaam voor bepaalde vitamines en mineralen. In fruit zitten die antioxidanten en ze zorgen voor een goede ontwikkeling voor de baby. De antioxidanten die in groenten en fruit zitten zouden het geheugen en de cellen in de hersenen verbeteren. Antioxidanten beschermen ook het lichaam ook tegen agressieve moleculen en ze beschermen de hersenen van je baby. Daardoor kunnen de hersenen van je baby zich goed ontwikkelen. Nou zegt het natuurlijk lang niet alles: ook als je weinig fruit eet kun je een heel slim kind krijgen.

Fruitsoorten

Welke soorten fruit mag je dan eten tijdens je zwangerschap en welke bevatten dan de antioxidanten?

  • Aardbeien
  • Blauwe bessen
  • Bananen
  • Frambozen
  • Appels
  • Ananas
  • Meloen
  • Mango
  • Kiwi
  • Avocado, en ja ook dit is een fruitsoort

Andere optie

Misschien is het lastig voor je om per dag twee a drie stuks fruit te eten. Er is dan ook een oplossing om in één keer genoeg fruit binnen te krijgen. Een smoothie kan met water en/of yoghurt worden gecombineerd. Gooi alles bij elkaar in de blender en je hebt een lekkere en gezonde smoothie.

Andere voeding voor slimme baby

Naast fruit kan ook andere voeding bijdragen aan een slimme baby krijgen. En dit zijn ze:

Vis, visolie en omega 3-vetzuren

Er is ook onderzoek gedaan naar het eten van vette vis in de zwangerschap en hieruit blijkt dat het ook een bijdragen geeft aan de ontwikkeling van de hersenen van de baby. Wel moet je dan letten op welke vis wel mag en welke vis niet. Wanneer je geen vis lust of het je niet lukt om twee keer in de week vis te eten, kun je ook een Omega 3 Voedingssupplement slikken.

Eieren

Het eten van eieren zorgt ook voor het verbeteren van de hersenfunctie. Wel is het zo dat het ook het geboortegewicht kan beïnvloeden, door de proteïne en ijzer in de eieren. Een laag geboortegewicht zorgt natuurlijk weer voor een laag IQ, dus eet daarom niet meer dan twee gekookte of gebakken eieren per dag.

Groene bladgroenten, bonen en broccoli

Dit eten bevat foliumzuur en dat is weer noodzakelijk voor een goede sluiting van de neurale buis. De neurale buis is weefsel waaruit de hersensen en ruggenmerg zich ontwikkelen. Als je wilt dat jij en je baby genoeg foliumzuur binnenkrijgen, kun je beginnen met het slikken van voedingssupplementen. Dit kan een maand voor de bevruchting tot de tiende week van je zwangerschap.

Bron: zwangerenportaal.nl