Deze 6 dingen hebben invloed op hoe je baby eruit zal zien

16.12.2022 09:06

De meesten zullen wel benieuwd zijn naar hoe hun baby eruit komt te zien. Op wie zal je kind het meest lijken, papa of mama? Je kunt nu via een 3D of 4D echo zien hoe je baby er ongeveer uit komt te zien.

Om het helemaal zeker te weten moet je natuurlijk wachten tot de geboorte.

Deze zes dingen beïnvloeden hoe je baby eruit zal zien

Je weet nooit helemaal zeker hoe je baby eruit komt te zien, dit blijft een verrassing. Maar het idee dat er bepaalde zaken invloed hebben op het uiterlijk is altijd leuk om te weten. Dit zijn de 6 dingen:

1. DNA

Het DNA van papa en mama hebben de grootste invloed op het uiterlijk van je kindje. Het bepaalt alles: van oogkleur, tot haarkleur, tot lengte, tot sproetjes en zelfs de kuiltjes in de wangen.

2. Alcohol 

Wanneer je veel alcohol gaat drinken kan het zorgen voor het Foetaal Alcohol Syndroom. Dit syndroom kan ervoor zorgen dat je baby wordt geboren met kenmerken in het gezicht die er anders helemaal niet waren, denk dan aan kleine oogjes of hele dunne lippen. Zelfs een klein beetje alcohol tijdens de zwangerschap tast de hersenenstructuur van de foetus aan.

3. Gezonde en ongezonde gewoontes

Dat ongezonde keuzes tijdens de zwangerschap invloed hebben op de baby spreekt waarschijnlijk wel voor zich, maar ook gezonde keuzes hebben invloed. Uit onderzoekt blijkt namelijk dat als zwangere vrouwen obesitas hebben, ze meer kans hebben op een baby die later ook obesitas krijgt. Als je dit wil voorkomen is gezond leven van belang, denk aan genoeg lichaamsbeweging en gezonde voeding.

4. Supplementen

Tijdens de zwangerschap wordt vaak aangeraden om een hoop supplementen te slikken. Het gaat dan vooral op foliumzuur, dit is enorm belangrijk voor zwangere vrouwen. Als je een gebrek hebt aan foliumzuur in de vroege zwangerschap, dan kan het ervoor zorgen dat je kindje wordt geboren met een open ruggetje. Hier zal je baby zichtbare gevolgen van hebben voor z’n hele leven lang.

5. Cafeïne

Er is door een onderzoek aangetoond dat overmatig gebruik van cafeïne de zwangerschap kan beïnvloeden. Het geboortegewicht van je baby wordt hierdoor aangetast, je baby wordt dan iets kleiner en dunner geboren. Het best is om maximaal één drankje per dag te drinken waar cafeïne inzit, zoals koffie of thee.

6. Veel reizen

Als je extreem veel gaat rijden in je zwangerschap heeft dit dus ook invloed op het uiterlijk van je baby. Je stelt je dan bloot aan grotere hoeveelheid straling. Dertig uur reizen met het vliegtuig staat dus gelijk aan één röntgenfoto. Deze straling heeft invloed op de ontwikkeling van je baby.

 

Bron: zwangerenportaal.nl

In samenwerking met Mama Magazine