Zelfs klein beetje alcohol tijdens je zwangerschap tast hersenstructuur foetus aan

01.12.2022 10:33

Elke vrouw weet ondertussen wel dat je geen alcohol mag drinken tijdens de zwangerschap. Nu wordt het nog even extra benadrukt door Oostenrijkse onderzoekers dat je elke slok alchohol beter niet kunt drinken in de periode van je zwangerschap. Zelfs kleine hoeveelheden alcohol kunnen de hersenen van de foetus aantasten. Dit zeggen ze in een nieuwe studie. 

Alchohol kan enorm veel gezondheidsproblemen geven aan je ongeboren baby. Denk maar aan een vroeggeboorte, vertraagde groei en je kind kan risico lopen op gedrag-, spraak- en leerproblemen. Dit komt doordat je baby veel minder het vermogen heeft om de alcohol om te zetten. Als je als vrouw alcohol drinkt, dan kan het in het vruchtwater van je foetus terechtkomen met als gevolg dat het schade kan aanbrengen.

Voor de studie die is uitgevoerd namen de onderzoekers 24 hersenscans van foetussen onder de loep. De vrouwen die meededen met het onderzoek waren tussen de 22 weken en 36 weken zwanger. Meerdere vrouwen hadden in de periode van hun zwangerschap alcohol gedronken, maar wel allemaal een andere hoeveelheid. Drie moeders hebben toegegeven dat ze een aantal glaasjes dronken per week, terwijl andere aanstaande moeders meer dan veertien glazen dronken per week.

Alcohol tijdens zwangerschap

De onderzoekers zeggen dat ze “duidelijke veranderingen” zagen in het brein van de foetus bij vrouwen die wél alcohol gedronken hadden. Dit was met name het onderdeel in het brein dat later over de taalontwikkeling gaat in de kindertijd, zegt hoofdonderzoeker Patric Kienast. “Dit zagen we ook bij moeders die relatief weinig hadden gedronken.”

Welk effect de aangetaste hersenstructuur op de ontwikkeling van het kind na de geboorte heeft, is nog niet helemaal duidelijk. “We moeten wachten tot de kinderen ouder zijn”, zegt Kienast. “Maar we kunnen ervan uitgaan dat het een rol speelt bij eventuele ontwikkelingsproblemen van het kind.”

Verder wil Kienast het onderzoek benadrukken, het feit dat kleine beetjes alcohol al enorm schadelijk kan zijn voor je ongeboren baby. Volgens hem is het nog veel te vaak een discussiepunt. Het onafhankelijke Nederlandse Trimbos-kennisinstituut is het in ieder geval met de Oostenrijkse onderzoekers eens. “Van geen enkele hoeveelheid alcohol kan met zekerheid gesteld worden dat dit ongevaarlijk is voor het (on)geboren kind.”

Volgende week worden de onderzoeksresultaten gepresenteerd bij een bijeenkomst van radiologen in de Verenigde Staten.

Bron: nu.nl

In samenwerking met Mama Magazine