Een wijntje drinken tijdens de zwangerschap: 1 op de 20 vrouwen doet ’t gewoon

30.05.2021 11:26

Iedereen weet dat je beter geen alcohol kunt drinken als je zwanger wilt worden – laat staan als je zwanger bént. Toch doen vrij veel vrouwen het gewoon, dat ene wijntje af en toe drinken terwijl ze zwanger zijn.

Het gaat ook nog eens om Nederlandse vrouwen, dus het is niet zo dat het in ons land niet gebeurt.

Kan best

We lijken ons niet zo zorgen te maken om ‘af en toe dat ene glaasje’. Natuurlijk drinken we geen flessen als we zwanger zijn, maar over één glaasje blijken sommige vrouwen lichter te denken. Tijdens een vroege zwangerschap drinkt een op de twintig vrouwen toch, wijst een nieuw ontwikkelde test van het Erasmus MC in Rotterdam uit.

Stiekem doen

Wat er precies naar voren kwam? We praten er niet eerlijk over. Met de zogenoemde PEth-test kunnen onderzoekers en artsen zien of zwangere vrouwen de afgelopen twee weken alcohol hebben gedronken. De test pikt kleine hoeveelheden alcohol op, al gaat het niet om een kersenbonbon maar wel om één glaasje. Hiervoor is het bloed van 700 vrouwen onderzocht. Ook vulden de vrouwen een vragenlijst in. Vijf procent van de vrouwen bleek alcohol te hebben gedronken. De schaamte hiervoor is groot: 90 procent van de vrouwen die hadden gedronken, besprak dit niet toen de arts of verloskundige naar het alcoholgebruik vroeg. Toch is ook een klein beetje alcohol al schadelijk voor de ontwikkeling van je baby, dus daarom raden artsen aan dat ook dat ene glaasje beter kan worden laten staan.

 

Lees ook
‘Bewezen: van rode wijn drinken word je extra moe’

Bron: RTL NieuwsNu.nl