‘Bewezen: van rode wijn drinken word je extra moe’

26.03.2021 12:49

Als je vanavond een lekker glas open wilt trekken, zorg er dan vooral voor dat je geen rode wijn drinkt. Tenminste, niet als je half in slaap wilt vallen tijdens je serie op de bank. 

Want van rode wijn word je erg moe, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek.

Doe maar een GT

Wat de feiten zijn? In rode wijn zitten het gevoel van een zware drank, dat je nog moeër maken dan je als moeder waarschijnlijk al bent, met kinderen die om 6 uur ’s ochtends wakker zijn. Van sterke dranken, zoals bijvoorbeeld Baileys of een gin-tonic, voel je je het zelfverzekerdst, blijkt ook uit de cijfers. Daar krijg je juist een energie boost van. Je voelt je levendig, waarschijnlijk door de associatie met een cool feest of een hip festival. Drank zit er overal in en alcohol zijn depressanten: je wordt er hoe dan ook dus moe en enigszins somber van. Het zijn geen oppeppers voor je humeur. Maar wat het verschil is met rode wijn of bier, is dat je van rode wijn alleen al denkt dat het je moe maakt. En dan word je dus ook echt moe.

Een studie uit 2017 gepubliceerd door BMJ onderzocht dit fenomeen. 30.000 mensen uit 21 verschillende landen deden aan het onderzoek mee. Tijdens het onderzoek moesten de deelnemers verschillende soorten alcohol drinken als rode wijn, witte wijn, bier en sterke drank. Daarbij moesten ze aangeven of ze positieve gevoelens als zelfverzekerdheid, energie en ontspannenheid ervoeren, of juist negatieve gevoelens als moeheid, agressie, misselijkheid en rusteloosheid voelden na het drinken. De uitkomst: meer dan de helft van de deelnemers voelde zich bij het drinken van rode wijn moe.

Nou ja. schenk dus vooral iets frissers in, als je een beetje lol wilt maken tot de avondklok voorbij is. Je kunt het. Kom op, mommy. Living the wild life, toch?

Lees ook
Je wordt aantrekkelijker als je rode wijn drinkt

Bron: QZ