Mag je kaasfondue tijdens je zwangerschap?

01.12.2022 10:23

Tijdens je zwangerschap kun je bepaald eten beter even achterwege laten. Het zou namelijk schadelijk kunnen zijn voor je ongeboren baby. In deze tijd van het jaar is heerlijk gezellig om te kaasfonduen. Maar hoe zit het met kaasfondue in je zwangerschap?

Mag je dit nog wel blijven eten of toch niet?

Kaasfondue tijdens je zwangerschap

Niet alle kazen kun je eten tijdens je zwangerschap, net als alcohol. Alcohol zou in kaasfondue kunnen zitten, dus je mag het alleen eten als er geen alcohol in zit. Bij kaasfondue in de supermarkt moet je altijd even checken welke ingrediënten erin zitten. Kaasfondue wordt verder gemaakt met harde kazen, waarin de listeria bacterie niet kan overleven. Hierdoor mag je het ook gewoon eten. Ook doordat je de kaas verhit op 85 graden Celsius en laat smelten zal de eventuele listeria bacterie het niet overleven.

Als er in de supermarkt geen kaasfondue te vinden is zonder alcohol, kun je het best naar de kaaswinkel gaan. Ze hebben daar de lekkerste kaasfondue zonder alcohol en ze zorgen voor een veilig geraspte kaas die veilig is voor zwangere vrouwen. Je kunt zelf eventueel wat appelsap of alcoholvrije wijn toevoegen, waardoor het nog lekkerder wordt. Op die manier kun je toch nog heerlijk genieten van kaasfondue tijdens je zwangerschap.

Alcohol in de kaasfondue

Als er alcohol in de kaasfondue zit, dan verdampt een deel door het verhitten. Maar toch niet alles, waardoor er nog wel een deel alcohol overblijft. Dat kan dan alsnog schadelijk zijn voor je ongeboren baby. Er is geen veilige hoeveelheid alcohol als je zwanger bent. Geen alcohol is natuurlijk gebruikelijk tijdens je zwangerschap, dit om een miskraam of het foetaal alcohol syndroom (FAS) te voorkomen. Dat syndroom zorgt voor een laag geboortegewicht, vertraagde groei en gezichts- en hersenafwijkingen. Zelfs wanneer je een heel kleine beetje alcohol binnenkrijgt kan er FAS ontstaan bij je kindje.

 

Bron: zwangerenportaal.nl