Mag je salami eten als je zwanger bent?

24.11.2022 18:09

Tijdens je zwangerschap mag je niet alles blijven eten. Soms zou het bacteriën of parasieten kunnen bevatten die schadelijk kunnen zijn voor je ongeboren baby. Toch is het vaak lastig wat je nou wel en niet mag eten als je zwanger bent. Mag je bijvoorbeeld salami eten in je zwangerschap?

Veel vrouwen lusten op z’n tijd wel een heerlijke pizza met salami, toch? Of een lekkere plak op een pistoletje?

Salami eten tijdens zwangerschap

Het advies is om beter geen salami te eten als je zwanger bent. Dit omdat Italiaanse worst over het algemeen niet voldoende wordt verhit. Op deze manieren worden schadelijke bacteriën niet vernietigd, zoals de listeria bacterie. Deze listeria bacterie kan voedselinfecties veroorzaken en het kan schadelijk zijn voor je baby. Naast dat is het zoutgehalte van droge worst ook nog eens hoog, dat kan weer invloed hebben op je bloeddruk. De bloeddruk kan dan te hoog worden, wat weer de kleine bloedvaatjes en nieren kan beschadigen.

Maar heb je toch zin in een overheerlijke pizza salami, dan is er toch een beetje goed nieuws. Je kunt salami namelijk wel veilig eten in warme gerechten. Dit komt doordat het dan voldoende wordt verhit in de oven en daardoor gaan de eventuele bacteriën in de salami dood. Maar let wel op, het zoutgehalte blijft hoog, dus eet het niet te vaak. Maar een enkele keer moet kunnen en kan geen kwaad.

Vlees als je zwanger bent

Hoe zit het überhaupt met vlees eten tijdens je zwangerschap? Om het gezond te houden is het advies om 100 a 200 gram vlees of eventueel vis te eten per dag. Zoals je weet, rauw vlees kun je beter niet eten, ga voor een goed doorbakken stuk vlees. Dit is zodat je ongeboren baby goede voedingstoffen binnenkrijgt, waardoor je baby gaat groeien. Het kan ook zo zijn dat je vegetarisch bent, dan kun je supplementen met vitamine B12 slikken, maar overleg dit altijd even met je verloskundige of huisarts.

Bron: centrumvoorverloskunde-roos.nl

In samenwerking met Mama Magazine