Mag je kaneel eten tijdens de zwangerschap?

15.09.2022 13:53

Kaneel, we kennen het allemaal wel en het zit in meer etens- en drinkenswaren dan je denkt. Maar mag je dit tijdens de zwangerschap? Iedereen lust wel eens een lekker appeltaartje toch? 

Naast kaneel, mag je bepaalde kruiden en specerijen ook niet tijdens je zwangerschap.

Wat is kaneel?

Kaneel is een specerij wat groeit in tropische landen. Kaneel groeit aan kaneelbomen en wordt uit de binnenbast van de scheuten van de boom gewonnen. Het is te koop in winkels als stokjes of poeder. Kaneel is eigenlijk vooral een smaakmaker en wordt verwerkt in zoete gerechten. Naast etenswaren wordt het ook verwerkt in verschillende soorten dranken en likeuren. Die alchoholische likeuren mag je helemaal wel vergeten tijdens je zwangerschap natuurlijk.

Kaneel tijdens zwangerschap: mag het en hoeveel?

Helaas mag je beperkt kaneel tijdens de zwangerschap: het heeft negatieve invloed op je baby. In kruiden en dus ook kaneel zitten aromastoffen, daardoor ruikt het altijd zo lekker en geeft het die bepaalde smaak. Ook zitten plantengifstoffen in kruiden, wanneer je hier een te hoge dosering van binnenkrijgt kan het mogelijk schadelijk zijn. Ook kan kaneel cumarine bevatten, dit kan tot bloedingen leiden en leverschade. Kaneel mag dus wel gegeten worden, maar met mate en niet te overdreven om risico’s te voorkomen. Je kunt het beste gewoon gevarieerd eten. Je mag bijvoorbeeld maar 4 speculaasjes per dag, 1 stroopwafel per dag, max. 3 gram kaneelstokjes per dag, 1/2 punt appeltaart per dag, 3 plakjes ontbijtkoek per dag en 1 kopje kaneelthee per dag. En natuurlijk zijn sinds kort de overheerlijke pepernoten weer verkrijgbaar in de winkels, hier mag je 2 gram per kilo lichaamsgewicht van per dag.

Andere kruiden en specerijen 

Naast kaneel zijn er ook een aantal andere kruiden en specerijen, deze bevatten ook plantengifstoffen. Anijs, basilicum, dragon, foelie, nootmuskaat, peper, piment, sassafras en venkel. Dit mag je ook maar met mate eten tijdens je zwangerschap, vanwege de gifstoffen.

Bron: 24baby.nl