Vanaf welke week in je zwangerschap voel je je baby bewegen in je buik?

13.12.2022 15:55

Schoppen, trappen, draaien… Het is altijd bijzonder als je je baby voor het eerst voelt bewegen in je buik. Het is vaak niet te omschrijven hoe het voelt. Het is als een soort kriebels in je buik, maar ook alsof je darmen bezig zijn. Maar vanaf wanneer voel je de baby eigenlijk bewegen?

Of wat als je het bijna niet voelt?

Wanneer voel je je baby bewegen?

Het moment dat je je baby voelt bewegen, heeft hij of zij eigenlijk al meerdere keren rond bewogen. Als je ongeveer zeven weken zwanger bent, dan begint je foetus al met bewegen in je buik. Je merkt hier eigenlijk vrij weinig van, pas na tien weken. Op dat moment gaat je baby ook ademhalingsbewegingen maken wat goed is voor de ontwikkeling van de longen. Na zo’n vijftien weken kan je baby aardig wat: rekken, strekken, slikken, draaien, schoppen, gapen.

Eerste keer baby voelen

Het verschilt per vrouw wanneer je de baby voelt bewegen. Bij een eerste zwangerschap is dit meestal met twintig weken en heb je dit minder snel door. Bij een tweede zwangerschap zal je dit gevoel ook eerder herkennen, want je weet waar je op moet letten. Je voelt het dan vaak tussen de zestien en achttien weken. Maar een exacte week dat je je baby voelt is er eigenlijk niet.

Als je zelf je baby voelt bewegen, zal je partner ook je buik willen aanraken en voelen. Meestal is dit na een maand, nadat je het zelf hebt gevoeld. Vaak is dit rond de 24 weken, maar ook dit verschilt per persoon.

Wat als je bijna niks voelt?

Het is heel normaal dat je soms gek kan worden van alle bewegingen van je baby, terwijl je het een andere dag bijna niet voelt. Net als jij hebben ook baby’s soms een luie dag. Als je baby vanaf 28 weken regelmatig beweegt, dan is alles goed. Weet wel dat je soms niks kunt voelen doordat je een periode harde buiken hebt gehad, dit heeft ook invloed. Dan is vooral ontspanning van belang, dus neem dan een lekker warme douche of bad.

Stel dat je alsnog langer dan een dag niks gevoeld hebt, kun je beter voor de zekerheid even contact opnemen met je verloskundige of gynaecoloog. Ze gaan dan controleren of alles wel goed gaat met je baby.

Bron: zwangerenportaal.nl