Als je je ouderschapsverlof slim opneemt, werk je een jaar lang een dag minder voor hetzelfde geld

12.12.2022 08:50

Ouderschapsverlof is een wettelijke regeling en hier heb je recht op tot je kind acht jaar oud is. Sinds augustus dit jaar wordt je salaris voor deze uren deels doorbetaald: neem je het slim op, dan werk je zo een jaar lang een dag minder.

Op deze manier kun je meer tijd doorbrengen met je gezin. Beide ouders kunnen dit verlof opnemen.

Maar waar heb je precies recht op?

Wat is ouderschapsverlof?

Het ouderschapsverlof is een wettelijke regeling en hierdoor kun je na de geboorte van je kind minder weken tot hij of zij acht jaar oud is. Als je werkt in loondienst, dan krijg je maximaal 26 keer het aantal uren dat je werkt per week. Je werkgever mag dit verlof ook zeker niet weigeren. Eerst instantie werden deze uren niet doorbetaald, maar dat is veranderd in 2022. Het gaat erom dat je met dit verlof meer tijd kunt doorbrengen met je gezin, het is geregeld in de Wet arbeid en zorg (WAZO). Je kunt ouderschapsverlof één keer opnemen voor ieder kind dat onder de acht jaar oud is. Het is wel van belang dat je kind op hetzelfde adres woont. Het verlof kun je aanvragen als je in dienst bent bij je werkgever.

Ouderschapsverlof sinds 2022

Sinds augustus 2022 is het ouderschapsverlof uitgebreid en dit heeft gunstig uitgepakt. Je krijgt hierdoor de eerste negen weken doorbetaald voor in deel. Je krijgt 70% uitbetaald voor je dagloon, tot maximaal 70% van het maximum dagloon. Dit maximale dagloon is € 228,76 euro. Het heeft wel de voorwaarde dat je deze negen weken dat je doorbetaald verlof hebt, het opneemt voor de eerste verjaardag van je kind. De rest van het verlof kan opgenomen worden tot je kind de leeftijd van acht jaar heeft. Bij een tweeling heb je recht op twee keer ouderschapsverlof. Naast dat kan ook je partner dit verlof opnemen als hij werkt.

Werk je 32 uur, dan heb je dus 32×26= 832 uur recht op ouderschapsverlof. Dit zijn 104 werkdagen of 26 weken. Dit is gebaseerd op een werkweek van 32 uur. Neem je elke week 8 uur op, dan kun je dat in principe 2 jaar volhouden. Maar omdat het verloopt na de eerste verjaardag van je kind, is het slim om te kijken of je in sommige weken niet wat meer wil opnemen. Toch zijn er wel wat uitzonderingen, want sommige beroepen hebben andere regelingen. Hierdoor kan je recht hebben op een ander aantal uren.

Verlof inzetten

Je mag zelf bepalen hoe je het ouderschapsverlof inzet, dit kan je op verschillende manieren doen. Je kunt bijvoorbeeld alles in één keer inzetten of je kunt een periode één dag per week opnemen, waardoor je een dag minder werkt per week. Alle mogelijkheden zijn mogelijk. Uiteindelijk kun je het verlof splitsen in maximaal zes delen, maar een deel ervan moet wel minmaal een maand duren. Als je het slim opneemt, werk je een jaar lang een dag minder voor hetzelfde geld.

 

Bron: minime.nl