Mag je werkgever je functie en uren aanpassen als je ouderschapsverlof opneemt?

08.12.2022 10:27

Inmiddels mag je in Nederland 9 weken ouderschapsverlof opnemen na je zwangerschapsverlof: dan krijg je 70% betaald. Mag in die periode je werkgever iets veranderen aan je contract?

De Rijksoverheid heeft daar duidelijke regels voor.

‘Als je met ouderschapsverlof gaat, verandert dat niets aan je arbeidsovereenkomst. Dit betekent dat je tijdens je verlof recht houdt op je eigen functie. Ook wanneer je ouderschapsverlof is afgelopen, hou je recht op je eigen functie. Je houdt na je verlof ook recht op het aantal uren dat in je contract staat.’ Alleen in goed overleg wordt je functie aangepast, maar dat mag niet zomaar gebeuren, alleen als je dat zelf ook prettig vindt.

Zoveel uren te verdelen

Hoe lang neem je dan je verlof op? Je mag zelf bepalen hoe je je ouderschapsverlof opneemt. Bijvoorbeeld door een jaar de helft minder te werken of door een half jaar vrij te nemen. Maar je werkgever kan je ook vragen om het ouderschapsverlof op een andere manier in te delen. Dit mag alleen als het bedrijf anders ernstig in de problemen komt. Je recht op ouderschapsverlof bedraagt 26 keer het aantal uren dat je per week werkt. Werk je bijvoorbeeld 32 uur per week, dan heb je recht op 26 keer 32 uur ouderschapsverlof. Dit geldt alleen voor mensen die in loondienst zijn. Bij een tweeling heb je recht op 2 keer ouderschapsverlof.

Het recht op betaald ouderschapsverlof geldt ook wanneer het kind voor 2 augustus 2022 is geboren, maar op deze datum nog geen jaar oud is. Als je nog ouderschapsverlof over heeft, kun je alsnog 9 weken betaald ouderschapsverlof krijgen als je ze opneemt voor je kind 1 jaar is.

Bron: Rijksoverheid