Is het mogelijk om een pijnloze bevalling te hebben?

15.12.2022 11:31

Bevallen is een magisch moment in je leven – maar vaak ook een van de pijnlijkste gebeurtenissen die je mee gaat maken als vrouw. Sommige vrouwen zien hier enorm tegenop, terwijl andere vrouwen niet kunnen wachten en geen angst kennen. Maar klopt het dat bevallen echt zo pijnlijk is? Is er niet een mogelijkheid om een pijnloze bevalling te hebben?

Iedereen hoopt op een bevalling zonder pijn of in ieder geval met weinig pijn, dus wat kun je doen om het zo aangenaam mogelijk te maken?

Kan je een pijnloze bevalling hebben?

Niemand zit te wachten op de pijn bij een bevalling, maar bij een natuurlijke bevalling is het eigenlijk onvermijdelijk. Iedere vrouw zal een bevalling ook anders beleven, daarom is het eigenlijk niet te zeggen hoeveel pijn je precies zult ervaren. Maar dat je pijn krijgt tijdens je bevalling is eigenlijk wel zeker. Dat je pijn hebt is ook eigenlijk meer dan logisch, je spieren in je baarmoeder en buik zijn keihard aan het werk. Je geboortekanaal wordt immers ook nog eens opgerekt, zodat je baby geboren kan worden. Je zult vooral pijn hebben in de onderbuik, onderrug en in je bovenbenen. Bij het persen kan ook je vagina nog pijn doen.

Het heeft een functie: de pijnprikkels die je voor de geboorte ervaart zijn een signaal dat de bevalling begint. Het laat je weten dat je een veilige en rustige plek moet opzoeken om je kind ter wereld te kunnen brengen. Vaak zul je pijnbestrijding krijgen als je aangeeft dat de pijn ondraaglijk is.

Tips om de pijn van de bevalling dragelijk te maken

Hier wat tips die kunnen helpen om de pijn te verzachten:

  • Beval op een plek waar jij je het prettigst voelt en waar je op je gemak bent.
  • Gebruik attributen en hulpmiddelen, bijvoorbeeld een bevalbal.
  • Omring je met de juiste mensen die je veel steun kunnen bieden en weten hoe ze je eventueel kunnen helpen.
  • Bespreek je angst tijdens de bevalling met bijvoorbeeld je verloskundige. Als je je angst uitspreekt kan dit opluchten en misschien krijg je nog tips om die angst te verminderen.
  • Let goed op je ademhaling, dit helpt je om de pijn te verdagen. Er zijn verschillende ademhalingstechnieken die je kunnen helpen om de pijn te verdragen en de scherpe randen weg te nemen. Het is misschien makkelijk gezegd, maar als je hier goed op let maak je het stofje endorfine aan en dit helpt als een natuurlijke pijnstiller.
  • Probeer je te ontspannen, vooral bij de weeën. Hierdoor kunnen ze het werk ook beter doen. Je kunt er ook voor kiezen een warm bad te nemen, want hierdoor ontspannen je spieren.
  • Probeer verschillende bevalhoudingen en verander soms van houding. Probeer van alles en kijk welke houding het best bij jou past.
  • Focus op je kindje en concentreer je. Denk aan de momenten die jullie straks samen gaan beleven. Dan weet je waar je het voor doet en ervaar je niks liever dan pijn. Je krijgt er tenslotte iets moois voor terug.
  • Wees tot slot ook niet bang om te vragen om hulp of extra ondersteuning.

TIP: Goed voorbereid bevallen? Doe een online cursus

Bron: babyopkomst.nl