‘Je hebt doordeweeks meer kans om te bevallen via keizersnede dan in het weekend’

28.11.2022 13:10

Wereldwijd bevalt ongeveer 21 procent van de vrouwen via een keizersnede (in 2000 was dit nog maar 12 procent). Het kan levens redden, laat dat duidelijk zijn. Soms is er geen andere keuze en is het mooi dat dit mogelijk is.

Opvallend is dat uit onderzoek blijkt dat je méér kans hebt op een keizersnede als je bevalt op een doordeweekse dag tussen acht uur ’s ochtends en vier uur ’s middags: de tijden waarop chirurgen ‘gewoon’ aan het werk zijn, dus. In het weekend, als ze vrij zijn, zijn er juist meer vaginale bevallingen.

Dat is niet geheel onlogisch, want geplande keizersnedes tellen hierbij uiteraard ook mee. En die worden nu eenmaal op doordeweekse dagen ingepland. De gynaecoloog maakt een snee in je buik en baarmoeder en haalt de baby daardoor naar buiten. De baby wordt meestal binnen 5 minuten na het begin van de operatie geboren. De hele operatie duurt ongeveer 30-45 minuten. Na twee tot drie dagen in het ziekenhuis mag je na je operatie naar huis.

Meer kans op complicaties

Een Nederlandse studie waarin 371.000 zwangerschappen werden gevolgd, laat zien dat bevallen via een geplande of spoedkeizersnede de kans op acute complicaties bij de moeder vijf keer groter maakt dan wanneer de moeder via de vagina bevalt. Vergeleken met geplande vaginale bevallingen, zorgt een keizersnede bij 6.4 van de 1000 bevallingen voor ernstige complicaties bij de moeder, tegenover 3.9 van de 1000 vaginale bevallingen (Sandall et al, 2018). Een keizersnede hebben gehad en opnieuw bevallen, zorgt voor drie keer zoveel kans op complicaties in de volgende bevalling, zeker bij spoedkeizersnedes. Je kunt dan denken aan nabloedingen of extreem bloedverlies. Er zijn ook voordelen: een geplande keizersnede vermindert de kans op vaginale verwondingen, zoals last krijgen van incontinentie, inscheuren of ingeknipt moeten worden.

En wat doet het met je geluk? Mentaal gezien zijn vrouwen minder gelukkig met hun bevalling na een keizersnede dan na een vaginale bevalling, maar als vrouwen een keizersnede willen en toch vaginaal moeten bevallen, ontwikkelen ze sneller een post-traumatische stressstoornis. Ofwel: het is maar net waar je je op instelt, want soms kan een keizersnede je juist gelukkiger maken.

Bron: De Gynaecoloog