Kan cafeïne je vruchtbaarheid beïnvloeden?

26.09.2022 09:45

Als je zwanger wilt worden is minderen met alcohol aan te raden. Maar hoe zit het dan met cafeïne, kan dit je vruchtbaarheid beïnvloeden? Veel vrouwen lusten namelijk wel een lekker kopje koffie. 

Hoewel er indicaties zijn dat cafeïne en theïne een negatief effect hebben op de vruchtbaarheid is hier nog geen duidelijk verband voor aangetoond in wetenschappelijk onderzoek. Wij adviseren je om cafeïnegebruik voor en tijdens de fertiliteitsbehandeling te matigen, zeker als je bezig bent met een ivf-traject.

Cafeïne

Cafeïne is afkomstig vanuit planten en is een stimulerende stof. Het komt vooral voor in koffie en thee, maar ook in cola, chocolade en energiedrankjes. Koffie zou zorgen voor verbetering van de concentratie en je vermoeidheid verminderen, maar let dan wel op de hoeveelheid die je binnenkrijgt. Het nemen van te veel cafeïne kan weer zorgen voor slaapproblemen, hoofdpijn, angstgevoelens, prikkelbaarheid of rusteloosheid. In sommige gevallen kun je zelfs verslaafd raken aan cafeïne.

Cafeïne tijdens je zwangerschap

Tijdens je zwangerschap is minderen zeker een dringend advies. Het beste is om te stoppen met cafeïne tijdens je zwangerschap. Maar als je het toch graag wilt, wordt door artsen niet meer dan 200 mg cafeïne per dag aangeraden. Dit komt neer op één tot twee kopjes koffie per dag, afhankelijk van welke koffie natuurljk. Wanneer je ook andere producten drinkt of eet met cafeïne, dan mag je minder koffie drinken dan de aangegeven hoeveelheid. Cafeïne zit bijvoorbeeld ook in groene en zwarte thee.

Cafeïne en vruchtbaarheid

En zwanger worden dan? Koffie zorgt ervoor dat je veel vocht vasthoudt, dit heeft weer gevolgen voor het stofje cortisol. Dit zal een negatief effect hebben op je vruchtbaarheidshormonen, wat als gevolg heeft dat zwanger worden moeilijker is. Naast dat kan cafeïne ook zorgen voor vroeggeboorte, een hogere kans op een miskraam, lager geboortegewicht van de baby en het verhoogt de kans op overgewicht op latere leeftijd. Naast dat kan het natuurlijk ook gevolgen hebben op jou. Wanneer je je netjes houdt aan de juiste hoeveelheid cafeïne is er niks aan de hand.

Bron: 24baby.nl