Baby’s geboren in december, januari of februari gaan gemiddeld 5 weken eerder kruipen

19.12.2022 14:39

Is je baby in de winter geboren? Dan kruipt hij vijf weken eerder dan een zomerbaby. En de reden blijkt best logisch.

Aan het onderzoek uit 2014 van de Israëlische universiteit deden 47 baby’s mee, die werden verdeeld over twee groepen. Groep 1 bestond uit baby’s die tussen juni en november waren geboren en groep 2-baby’s vanaf december tot en met maart.
De gemiddelde leeftijd waarop baby’s beginnen met kruipen is 31 weken. Maar winterbaby’s bleken er vroeger bij te zijn met 30 weken. Het opvallende is dat vooral baby’s die in de zomer zijn geboren 5 weken later zijn. Dat heeft een logische verklaring.

Elk kind is anders

Volgens de onderzoekers kan het liggen aan het feit dat winterbaby’s in de zomermaanden beginnen met kruipen, wanneer er meer daglicht is. Hierdoor zijn ze langer actief, dragen ze minder ‘zware’ luiers en hebben ze meer tijd om op hun buik op de vloer door te brengen. De meeste baby’s beginnen ergens tussen de 7 en 10 maanden met kruipen, maar sommige kinderen slaan het helemaal over en beginnen gelijk met lopen. De ene baby begint eerder met rechtop zitten en leert daarna pas kruipen, andere baby’s gaan juist eerst tijgeren over de grond voordat ze willen zitten. In de meeste gevallen is je baby tussen de 7 maanden en 1 jaar wanneer hij of zij zonder ondersteuning rechtop kan zitten. Je kindje te vroeg laten leren zitten is minder goed voor de spierontwikkeling.

Bron: Science Dally