Veilig de winter in: mag je skiën of schaatsen als je zwanger bent?

19.12.2022 12:45

Als je wilt bewegen in je zwangerschap dan is het natuurlijk wel zo leuk om iets gezelligs te ondernemen, zoals skiën of schaatsen. Verloskundigen raden het niet helemaal af om te doen tijdens je zwangerschap, maar er zitten voorwaarden aan.

Het hangt met name af van hoe lang je al zwanger bent.

Stop zodra je je buik ziet

In het eerste trimester zou het nog makkelijk kunnen. Verloskundige Carlijn: ‘Tijdens het eerste trimester zit de baarmoeder nog veilig achter het schaambot. Dan kan vallen geen kwaad. Maar zodra je buik dikker wordt en meer naar buiten komt te staan, moet je wel voorzichtiger zijn met sporten als schaatsen en snowboarden. Je wilt voorkomen dat je als je valt, op je buik terechtkomt.’ Dus eigenlijk is het vanaf 12 weken zwanger zijn niet meer aan te raden, wil je voorzichtig doen. Het ligt er ook aan hoe ervaren je bent op de ski’s of de schaats, want dat bepaalt ook weer hoe groot de kans is dat je valt. Het zwaartepunt van je lichaam verandert tijdens de tweede en derde periode in je zwangerschap. Daardoor sta je minder stabiel op de ski’s en op je schaatsen. Zodra je je buik begint te zien, kun je beter niet meer deze sporten beoefenen.

Ook al is er vóór de vierde maand van de zwangerschap altijd een potentieel risico, is het vanaf de vierde maand van de zwangerschap niet meer aan te raden om een intensieve sport of fysieke activiteit te beoefenen (zoals skiën of snowboarden). Je doet het in het eerste trimester ook liever niet als je twijfelt of als je extra wilt opletten. Er is altijd een kans dat je hard valt en dat kan gevaarlijk zijn. Zeker vanaf het tweede trimester is het beter om aan de zijlijn toe te kijken: een zonnetje drinken in een mooi sneeuwgebied kan net zo ontspannend zijn, toch?

Bron: Ouders van Nu