Vanaf welke leeftijd is het medisch normaal dat een baby doorslaapt?

11.12.2023 12:05

Je bent moe als moeder, ach ja. Een baby krijgen is het mooiste wat er is, maar doorslapen? Dat is vergane glorie.

En dus vragen veel ouders zich af, vanaf wanneer gaat een baby helemaal doorslapen? Wat is gemiddeld?

Even geduld, mama

Pasgeboren baby’s hebben een onregelmatig slaappatroon en worden meestal om de paar uur wakker om te eten. Dat is ook nodig. Pasgeboren baby’s tot en met 4 weken mogen 3 tot 4 uur slapen zonder voeding. Naarmate ze groeien, ontwikkelen ze langzaam een meer vaster slaappatroon en kun je dus wat meer rekenen op slaap. Maar goed, dat duurt wel even. Een paar maanden? Een half jaar? Gemiddeld genomen beginnen sommige baby’s tussen de 3 en 6 maanden met langer doorslapen gedurende de nacht, maar dit is sterk afhankelijk van het individuele kind. Sommige baby’s kunnen eerder doorslapen, terwijl anderen langer nodig hebben.

In principe zouden de meeste baby’s vanaf 6 maanden langer moeten kunnen doen zonder voeding, omdat ze ook meer drinken overdag. Toch is er een ankerpunt: medisch gezien betekent het echte doorslapen dat je baby van 5 maanden oud zo’n vijf tot zes uur achter elkaar slaapt. Meestal is dat tussen een uur of 00.00 uur tot ongeveer 05.00 uur. Echt doorslapen betekent vooral dat je baby wellicht even wakker wordt na een slaapcyclus, maar dan in staat is om zelf weer rustig door te slapen, zonder een voeding of jouw getroost. En dat duurt bij de ene baby langer dan bij de ander.

Lees ook: Betekent een kalme baby in je buik ook dat je een rustig kind krijgt?

Slaapcyclus van een baby

Het heeft alles te maken met de slaapcyclus van een baby. De slaapcyclus van een baby is korter dan die van een volwassene en duurt gemiddeld ongeveer 50-60 minuten. Baby’s hebben vaak een kortere overgangstijd tussen de slaapfasen en brengen meer tijd door in de REM-slaap, wat belangrijk is voor hun hersenontwikkeling. Het slaappatroon van een baby verandert naarmate ze ouder worden, en ze beginnen langere perioden door te brengen in diepe slaap en minder tijd in de REM-slaap naarmate ze groeien.

Dit is de leeftijd dat een baby doorslaapt

Maar, wil je je ergens aan vasthouden: reken het eerste half jaar op weinig slaap. Dan kan het alleen maar meevallen. Tijdens bepaalde ontwikkelingsfases, zoals rond 4 maanden, kunnen baby’s slaapregressies ervaren. Dit kan hun slaappatroon verstoren en dan zijn ze vaak hele nachten klaarwakker. Vanaf die 6 maanden kun je toewerken naar een avondritueel: je brengt je baby bijvoorbeeld na een fles pap om 20.00 uur naar zijn eigen bed. Dan komt je kind nog een keer rond 00.00 uur en dan geef je hem de laatste voeding voor de langere nacht. Dan zou je baby zich hopelijk kunnen redden tot de ochtend, los gezien van dat het wakker kan worden omdat het zijn speentje mist. Maar de leeftijd dat een baby doorslaapt is in de meeste gevallen rond de 8-9 maanden.

Bron: Eindelijk Slapen