‘Ernstige zwangerschapsmisselijkheid nog altijd niet begrepen, terwijl het levensbedreigend is’

06.12.2023 21:41

Als je misselijk bent in het eerste trimester van je zwangerschap, dan krijg je daar reacties op als: ‘oh, dat hoort er toch bij’. Maar als je extreem misselijk bent, is het anders.

Dan is er sprake van HG.

Kan gevaarlijk zijn

In Nederland hebben jaarlijks ruim 130.000 vrouwen te maken met enige vorm van zwangerschapsmisselijkheid. Ongeveer de helft daarvan heeft zelfs last van ernstige zwangerschapsmisselijkheid en ruim 2 tot 3,6% krijgt te maken met zeer ernstige zwangerschapsmisselijkheid en/of overgeven, ook wel hyperemesis gravidarum (HG) genoemd. Toch is er nog niet altijd begrip voor. Mensen kunnen het zich niet voorstellen, hoe beroerd je je dan voelt als zwangere vrouw. En dat terwijl je je op geen enkel vlak aanstelt. Het is een ziekte waardoor je tientallen keren per dag moet spugen. Je houdt zelfs geen water binnen.

De omschrijving die er het dichtste bij in de buurt komt is deze: ‘’HG is een potentieel levensbedreigende zwangerschapsaandoening, gekenmerkt door gewichtsverlies, ondervoeding, uitdroging en verlies van functioneren in het dagelijks leven door extreme misselijkheid en/of overgeven, en kan op lange termijn gevolgen hebben voor de gezondheid van moeder en baby(‘s)’’.

Onbegrip

‘’Tijdens de zwangerschap krijg je te maken met het onbegrip over de symptomen van HG en hoe jij je voelt en hiermee omgaat. Mensen kunnen het in bed blijven liggen betitelen als “je laten hangen” en dat kan heel erg kwetsend zijn, want je wilt zo graag maar je kunt simpelweg niet meer dan liggen. Goedbedoelde adviezen zijn ons allen ook niet vreemd denk ik, variërend van “Eet een beschuitje” tot “Zet de knop om, doe lipstick op en ga lekker shoppen”. Dit alles kan je raken tot in het diepste van je ziel. Soms maak je door HG ook keuzes die mensen niet kunnen snappen, zoals het niet willen ontvangen van bezoek omdat dit te veel voor je is en je door het geluid, de beweging en de geur van bezoek nog zieker wordt. Helaas zijn er ook situaties waarin de vrouw ervoor kiest om de zwangerschap af te breken, een keuze die ze niet voor niets maakt maar waarbij ze ook op een hoop onbegrip kan stuiten, die deze toch al hartverscheurende keuze nog zwaarder kan maken. ‘

Dit kun je doen tegen HG

Wat kun je er dan wel aan doen? Niet veel.

Extreme zwangerschapsmisselijkheid, zoals bij hyperemesis gravidarum (HG), kan zeer uitdagend zijn en kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. Als je vermoedt dat je last hebt van extreme zwangerschapsmisselijkheid, is het belangrijk om onmiddellijk contact op te nemen met je zorgverlener, zoals een arts of verloskundige. Zij kunnen de ernst van je situatie beoordelen en geschikte behandelingen aanbevelen.

Hier zijn enkele algemene suggesties die kunnen helpen bij het verminderen van zwangerschapsmisselijkheid, maar het is van cruciaal belang om medisch advies in te winnen voor jouw specifieke situatie:

  1. Hydratatie: Het is essentieel om gehydrateerd te blijven, vooral als je vaak overgeeft. Sip gedurende de dag kleine hoeveelheden water of andere heldere vloeistoffen.
  2. Voedingsaanpassingen: Probeer kleine, frequente maaltijden te eten en vermijd grote, zware maaltijden. Kies voedingsmiddelen die licht verteerbaar zijn en rijk zijn aan koolhydraten.
  3. Gember: Gember kan sommige mensen helpen bij misselijkheid. Het kan in verschillende vormen worden ingenomen, zoals gemberthee, gemberkoekjes of gembercapsules.
  4. Vitamine B6: Sommige vrouwen ervaren verlichting van zwangerschapsmisselijkheid door het innemen van vitamine B6 (pyridoxine), maar dit moet onder toezicht van een arts gebeuren.
  5. Acupressuurbandjes: Er zijn armbanden verkrijgbaar die druk uitoefenen op bepaalde punten op de polsen, wat sommige vrouwen kan helpen bij misselijkheid.
  6. Medicijnen: In ernstige gevallen kan de arts medicijnen voorschrijven om de misselijkheid te verminderen. Dit kan variëren van vitamine B6-supplementen tot anti-misselijkheidsmedicijnen.
  7. Ziekenhuisopname: In sommige gevallen kan ziekenhuisopname nodig zijn voor intraveneuze vochttoediening en andere medische interventies.
Bron: www.zehg.nl