Val je na een tweede zwangerschap minder snel af dan na je eerste kind?

20.12.2023 20:49

Waar je na je eerste zwangerschap misschien al redelijk snel weer in je favoriete spijkerbroek past, wil dat na een tweede baby wellicht wat langer duren. Is het echt zo dat je na een tweede zwangerschap lastiger die kilo’s kwijtraakt?

Zit er verschil in afvallen na je eerste of je tweede kind?

Afvallen na een tweede zwangerschap

Of je na een tweede zwangerschap minder snel die kilo’s weer afvalt, kan afhangen van verschillende aspecten:

  1. Genetica: Genetische factoren spelen een rol bij de aanleg voor gewichtsbehoud en -verlies. Sommige mensen hebben mogelijk een genetische aanleg om gemakkelijker gewicht te verliezen, terwijl anderen meer moeite kunnen hebben.
  2. Leeftijd: Met het ouder worden kan het metabolisme vertragen, waardoor het moeilijker wordt om gewicht te verliezen. Dit geldt echter niet noodzakelijk specifiek voor de periode na een tweede zwangerschap.
  3. Levensstijl: Je levensstijl, inclusief dieet en lichamelijke activiteit, heeft een aanzienlijke invloed op gewichtsverlies. Een gezond dieet en regelmatige Mlichaamsbeweging zijn essentieel voor het behoud van een gezond gewicht.
  4. Zwangerschapsgerelateerde factoren: De manier waarop je tijdens de zwangerschap gewicht hebt gewonnen en hoeveel je bent aangekomen, kan ook van invloed zijn op het postpartum gewichtsverlies.
  5. Medische factoren: Medische omstandigheden, zoals schildklieraandoeningen of hormonale onbalans, kunnen het gewichtsverlies beïnvloeden.

Maar, meestal geldt: ja, je valt lastiger af de tweede of derde of vierde keer. Je lichaam heeft meer te verduren gehad omdat het simpelweg de tweede keer is en ook ben je ouder geworden in die tijd. Ouder zijn betekent ook lastiger dat buikvet verliezen.

Het is belangrijk om realistische verwachtingen te hebben en niet te veel druk op jezelf te leggen om snel gewicht te verliezen na een zwangerschap. Het lichaam heeft tijd nodig om te herstellen, en het is belangrijk om gezonde gewoonten aan te nemen in plaats van te streven naar snelle resultaten. De meeste vrouwen hebben zeker in het eerste jaar na het krijgen van een baby – de eerste of zoveelste – nog last van buikvel, extra kilo’s en flubbers. Je kunt op een gezonde manier afvallen door eetwissels te maken en meer te bewegen in het dagelijks leven, zoals de fiets pakken in plaats van de auto.