Sam over haar snelle bevalling: ‘Het persen duurde nog niet eens 1 minuut’

19.12.2023 10:12

Sommige bevallingen gaan heel snel: sneller dan je doorhebt, eigenlijk. Dat klinkt te mooi om waar te zijn, maar dat is het niet altijd.

Want het kan ook als traumatisch worden ervaren, als je het amper kunt beseffen dat je baby er is. Je perst één keer en je hebt een kind in je armen liggen. Dat is onwerkelijk.

Sam ervaart dat ook zo. ‘Bij mij wel.. Zeker het persen. Bij de eerste duurde dat ruim 3 kwartier, bij de 2e 2 minuten en bij de 3e hebben ze een minuut aangehouden omdat ze geen secondes op kon schrijven.’ Ze kan er nog wel om lachen, gelukkig.

Wat veroorzaakt een snellere bevalling?

Een snelle bevalling, ook wel bekend als een stort- of bliksembevalling, kan verschillende oorzaken hebben. Een snelle bevalling wordt meestal gedefinieerd als een bevalling die minder dan drie uur duurt vanaf het begin van de actieve fase tot de geboorte van de baby. Normaal duurt de ontsluitingsfase al zeker 10 uur. Enkele mogelijke oorzaken van een stortbevalling zijn:

  1. Geboortekanaal is al eens gebruikt: Vrouwen die al eerder bevallen zijn, hebben vaak snellere bevallingen. Het lichaam heeft mogelijk al de nodige aanpassingen ondergaan tijdens eerdere zwangerschappen, wat kan leiden tot een efficiënter bevallingsproces.
  2. Genetische factoren: Er kunnen genetische factoren zijn die de duur van de bevalling beïnvloeden. Als snelle bevallingen in de familie voorkomen, kan dit een indicatie zijn van genetische aanleg.
  3. Goede conditie van het bekken: Een bekken dat goed is aangepast aan het geboorteproces kan de arbeid vergemakkelijken en versnellen.
  4. Fysieke activiteit tijdens de zwangerschap: Regelmatige lichaamsbeweging tijdens de zwangerschap kan bijdragen aan een goede conditie en een efficiënte bevalling.

Hoewel een snelle bevalling in sommige gevallen als wenselijk kan worden beschouwd, kan het ook uitdagingen met zich meebrengen, zoals het vermogen van medisch personeel om tijdig aanwezig te zijn. Het is belangrijk om met een gezondheidszorgprofessional te praten over de individuele situatie en eventuele zorgen met betrekking tot de snelheid van de bevalling.

Bron: Facebook Mama Magazine