Onderzoek bewijst: ruzie maken met je broers of zussen maakt je een beter mens

09.11.2022 16:42

Vechten jullie elkaar soms de tent uit? En wil je je broers en/of zussen het liefst achter het behang plakken? Misschien zijn die duizend ruzies niet voor niets geweest.

Ruzie hebben met je broers en/of zussen heeft ook een positieve invloed.

Ruzie maken

Als je terugdenkt aan de ruzies en discussies met je broers en/of zussen kan je er misschien ook wel om lachen. Vaak gingen de ruzies nog om de kleinste en stomste dingen, maar toen de tijd stelde het wel veel voor. De keer dat bijvoorbeeld je lievelingstrui uit de kast was verdwenen en daar weer ruzie over ontstond. En dan moesten je ouders zich er weer mee bemoeien. Maar nu blijkt uit onderzoek dat ruzie maken met je broers of zussen goed is geweest en voor een positieve kant heeft gezorgd. Je bent hierdoor een beter mens geworden. Uit onderzoek is gebleken dat er gemiddeld twee keer per week een pleuris uitbrak bij gezinnen, wel waar meer dan één kind nog zou thuis wonen. Volgens onderzoekers zijn die ruzies overigens niet licht te nemen, want ze kunnen een dieperliggende oorzaak hebben. ‘Het onderwerp is meestal iets alledaags, maar vaak ligt daar iets onder. Een grote broer die altijd de baas speelt, bijvoorbeeld. Of omgekeerd: een kleine onderdeur die wegkomt met iets wat de grote niet mag. Ongelijke behandeling dus.’

Beter mens door ruzie

De ruzies vroeger waren gelukkig nog ergens goed voor, want het is gezond geweest. Nu blijkt het zo te zijn dat door deze situaties je een groei doormaakt, zowel mentaal als emotioneel. Vooral omdat dit al vanaf jonge leeftijd was, toen moest je goed voor jezelf kunnen opkomen. Met alle discussies die je hebt gehad zou je steeds beter met argumenten kunnen komen en je ontwikkelt je tot een sociaal mens. Je zou nu ook veel sneller weten wat je wel en niet wilt, dit is natuurlijk ook handig voor je verdere toekomst. Je mag je broer en/of zus dus wel bedanken, want je bent nu een slimmer individu geworden. Hoe erg de ruzies ook waren, je zou nooit snel het contact verbreken wat wel bij vrienden of vriendinnen kan gebeuren. Misschien waren de ruzies ook wel een uitlaatklep die behoorlijk wat opluchting gaven. Belangrijk is wel: de ruzies moesten wel over zijn na jullie jeugd en pubertijd.

Bron: amayzine.com