Uit onderzoek blijkt dat slapen op de linkerzij brandend maagzuur vermindert

04.11.2022 08:57

Vervelende (zwangerschaps)kwaal: brandend maagzuur. Nu blijkt uit onderzoek dat je minder last krijgt van brandend maagzuur als je gaat slapen op je linkerzij. Misschien dus toch maar eens het proberen waard.

Arts-onderzoeker van het Amsterdam UMC Jeroen Schuitenmaker concludeert dit in zijn proefschrift.

Onderzoek

Jeroen Schuitenmaker onderzocht bij patiënten of slapen op de linkerzij het brandend maagzuur zou verminderen. Deze mensen hadden daadwerkelijk minder maagzuur in hun slokdarm als ze gingen slapen op hun linkerzij, dan als ze sliepen op hun rug of rechterzij. In de westerse landen blijkt dat een kwart van de mensen last heeft van maagzuur, en dit minstens een keer per maand. Sommige mensen hadden er wel dagelijks last van, dit was vijf procent volgens Schuitenmaker.

De 58 patiënten die Jeroen Schuitenmaker onderzocht hadden last van ernstige maagzuurklachten. Ze kregen ’s nachts een slangetje die de hoeveelheid maagzuur ging meten in hun slokdarm. Naast dat het daadwerkelijk hielp om op je linkerzij te slapen, stroomde het zuur ook sneller weg in deze slaaphouding. De mensen die slapen op hun buik konden helaas niet meedoen met dit onderzoek, omdat te weinig mensen slapen in deze houding.

Verder bestuurde ze ook honderd andere patiënten die last hebben van maagzuur, maar dan met mildere klachten. Een helft van deze mensen kreeg een apparaatje op de borstkas geplakt. Dit apparaatje gaf de hele nacht een trilsignaal zodra die mensen op hun rechterzij draaiden. Door deze functie gingen de mensen sneller terugdraaien op hun linkerzij. Deze groep had nog minder klachten en minder last van brandend maagzuur dan de controlegroep.

Brandend maagzuur

Maar wat is brandend maagzuur dan eigenlijk precies? Bij brandend maagzuur krijg je last van een branderig gevoel achter je borstbeen. De inhoud stroomt als het ware weer terug van de maag naar de slokdarm, waardoor het zo erg gaat branden. Het verschilt per persoon of je hier last van hebt en hoe vaak je hier last van hebt: in je zwangerschap kun je hier meer last van hebben. Er zijn ook opties om het maagzuur te voorkomen en dit zijn ze:

  • Afvallen
  • Stoppen met roken
  • Minder alcohol drinken
  • Niet meer eten en drinken voor het slapengaan
  • Het hoofdeinde van je bed verhogen
  • En nu dus als optie: slapen op je linkerzij

Schuitenmaker: “Wat mij betreft hoort het advies om op de linkerzij te slapen thuis in het totale pakket aan leefstijladviezen dat artsen geven aan mensen met brandend maagzuur.” De arts-onderzoeker verdedigt zijn proefschrift aan de Universiteit van Amsterdam.

Bron: linda.nl