Bloed uit de anus: hoeveel kwaad kan dat tijdens je zwangerschap?
Bloed uit de anus: een onderwerp dat je niet graag en publique bespreekt met anderen. Toch is het wel belangrijk om te weten of dit erg is tijdens je zwangerschap. Je moet wel weten wanneer je aan de bel moet trekken: dus gelukkig kun je erover lezen.
Wat zijn de oorzaken en wat kun je doen om het te voorkomen? Het blijft voor veel zwangere vrouwen een taboe om te praten over zulke onderwerpen, terwijl dit niet nodig is.
Bloed uit de anus
Het kan voorkomen dat als je naar de wc geweest bent, er wat bloed uit je anus komt. Dit valt je op wanneer je je billen afveegt of als je even achter je kijkt. Je bent misschien te lang niet naar de wc geweest, of je moest iets te hard persen. Er zijn verschillende oorzaken voor het bloed bij de ontlasting. Het is niet altijd even ernstig, maar je moet het wel even in de gaten houden. Misschien is een onderzoek wel nodig.
Oorzaken van bloed uit de anus
De meest voorkomende oorzaak van bloed uit de anus, zijn aambeien. Aambeien zijn bobbeltjes aan de binnenkant van de darm. Ook komt het vaak door scheurtjes, deze gaan elke keer open wanneer je naar de wc moet, hierdoor gaat het ook weer bloeden. Je kan er jeuk en een branderig gevoel van krijgen in je bilspleet, of een pijnlijk gevoel. Heel soms zou je een ernstige ontsteking kunnen krijgen, of een poliep, verzwakte bloedvaten of een soa door anale seks. Wat het minst vaak voorkomt, maar wel een oorzaak kan zijn, is medicijnen. Denk maar aan bloedverdunners, pijnspitter, en antidepressiva. En echt in het ergste geval zou het kanker kunnen zijn, maar daar ga je niet vanuit.
Wanneer naar de huisarts?
Bij twijfel of bloed uit de anus geen ernstige gevolgen geeft, kun je altijd een afspraak maken bij de huisarts. Soms kan het dan ook zo zijn dat je naar het ziekenhuis wordt doorverwezen. Ze kunnen dan een bloedonderzoek doen of een coloscopie. Wanneer je echt meteen aan de bel moet trekken, is als je veel bloed verliest in korte tijd en/of duizelig, suf en zweterig wordt. Het bloedverlies kan in combinatie gaan met meerdere klachten. Dit kan verminderende eetlust zijn, vermoeidheid, verstopping, diarree, bijkrijn of koorts. Wanneer je zwanger bent kun je beter wat eerder aan de bel trekken bij twijfel. Het is dus belangrijk om het goed in de gaten te houden.
Wat kun je doen om het te voorkomen?
Er zijn ook manieren om de kans op bloed uit de anus te voorkomen. Hierdoor zal je ontlasting ook niet zo hard worden, waardoor je ook niet de pijn krijgt en dus ook geen bloed. Je kunt het beste gezonde voeding eten, die makkelijk verteerbaar is. Verder voldoende water drinken en veel en regelmatig bewegen.