Je kunt beter niet de kattenbak verschonen als je zwanger wilt worden

04.08.2022 16:27
kattenbak zwanger

Als je zwanger wilt worden kun je een aantal dingen doen om die kans op een baby te vergroten. Je stopt met het drinken van alcohol, je rookt niet meer, je eet gezond… En dan de kattenbak.

Dat lijkt misschien niet zo belangrijk, maar dat is het wel.

Je kunt maar beter extra voorzichtig zijn als je geen anticonceptie hebt en een baby probeert te maken. Daarom adviseert Thuisarts het volgende.

Voorkomen dat je bacteriën, virussen en parasieten krijgt

Je hebt minder afweer tegen bacteriën, virussen en parasieten. Adviezen om ze niet te krijgen:

  • Was vaak je handen.
  • Maak een snijplank goed schoon als er rauw vlees op heeft gelegen (als je zwanger bent, stop dan helemaal met het eten van rauw vlees)
  • Doe handschoenen aan als je gaat tuinieren en de kattenbak gaat verschonen. Via aarde en de poep van katten kun je bacteriën of parasieten krijgen.

Kattenbak als je al zwanger bent

En als het raak is? Blijf dan uit de buurt van de kattenbak. Tijdens je zwangerschap kun je beter niet de kattenbak verschonen, ook niet met handschoenen. In de ontlasting van katten kan namelijk de kleine, eencellige parasiet toxoplasma gondii zitten. Deze parasiet veroorzaakt de infectieziekte toxoplasmose. Als je tijdens je zwangerschap voor het eerst met de parasiet in aanraking komt, kan je ongeboren kind geïnfecteerd raken. Toxoplasmose kan, vooral vroeg in de zwangerschap, leiden tot een miskraam of het overlijden van het kind. De kans daarop is klein. Als de besmetting later in de zwangerschap optreedt, neemt het risico op miskraam of doodgeboorte af, maar kan het leiden tot aangeboren afwijkingen. Het meest voorkomend zijn oogafwijkingen.

Ben je zwanger, ga dan niet tuinieren, blijf uit de buurt van de kattenbak en doe voorzichtig. De meeste mensen krijgen ooit in hun leven Toxyplasmose, maar merken het amper, omdat ze er niet erg ziek van worden. Juist voor vrouwen die zwanger proberen te raken of die al zwanger zijn, is het gevaarlijk. Eventuele tekenen van infectie zijn weinig specifiek: moeheid, lusteloosheid, soms wat koorts. Bel bij twijfel altijd je huisarts.

Bron: RIVM