Waarom je een baby jonger dan één jaar nooit honing zou mogen geven

04.08.2022 15:23
honing baby

Het lijkt heel onschuldig: de babypap een beetje zoeter maken door er wat honing doorheen te gooien. Maar dat kan gevaarlijk zijn voor je baby.

De officiële richtlijn is om kinderen jonger dan 1 jaar geen honing te geven.

In honing zitten soms sporen van een bacterie genaamd clostridium botulinum. Komen die sporen in de darmen van je baby, dan kunnen ze gaan groeien, waardoor ze actieve bacteriën kunnen worden. En dat gebeurt soms al met hele kleine hoeveelheden van dit type bacterie, dus zelfs dat ene kneepje honing door de pap of melk kan al kwaad. De darmen van je pasgeboren kind kunnen deze bacterie nog niet goed opruimen, zoals oudere kinderen en volwassenen dat wel kunnen.

Ernstige ziekte na honing geven aan baby

Je kind kan er ernstig ziek van worden. Hoewel het niet vaak voorkomt, is de mogelijkheid er door iets simpels als honing. Als de bacterie doorzet in het lijf van je baby, kan je kind Clostridium botulinum krijgen. Dit kan zenuwen in het lichaam beschadigen, waardoor sommige spieren geen signaal vanuit de hersenen meer krijgen dat ze moeten bewegen. Dat zorgt mogelijk voor plaatselijke verlammingen, en een risico op overlijden als ook de ademhalingsspieren worden getroffen. Het komt gelukkig niet vaak voor, maar omdat het zo simpel voorkomen kan worden, is het goed alle moeders en vaders van baby’s hiervoor te waarschuwen. Tussen 2000 en 2019 zijn er vijf baby’s in Nederland mee in aanraking gekomen.

De symptomen van botulisme?

  • Ademhalingsproblemen: neem direct contact op met je huisarts als je baby honing heeft binnengekregen en niet goed ademt, als de ademhaling stokt of piept of als je ziet dat je kind het benauwd krijgt.
  • Obstipatie: heeft je kind al dagen niet gepoept en wel honing gegeten? Trek dan aan de bel.
  • Kwijlen.
  • Slikproblemen.
  • Afwijkende ogen: de oogleden kunnen gaan hangen, de pupillen kunnen wijder worden of je baby kan gaan dubbelzien.
Bron: KidsHealth
Bron beeld: Honey stick photo created by freepik – www.freepik.com

In samenwerking met Mama Magazine