Mag je mosselen eten als je zwanger bent?

13.04.2023 10:40
mosselen eten zwanger

Vanaf juli zijn ze weer volop verkrijgbaar: mosselen. Typisch een gevalletje ‘je houdt ervan’ of ‘je haat het’. Als je in de eerste categorie valt, zul je je vast afvragen of je mosselen mag eten als je zwanger bent. Wij zochten het voor je uit. 

In principe is het eten van vis en schelpdieren tijdens de zwangerschap geen probleem, mits niet rauw en goed verhit. Sterker nog: het Voedingscentrum raadt zwangere vrouwen zelfs aan om twee keer per week vis te eten, omdat dit goed is voor de ontwikkeling van de baby. Toch zijn er soorten vis die je beter kunt laten staan. Bijvoorbeeld: garnalen, krab, tonijn, paling, sardientjes en makreel. Maar hoe zit dat met mosselen?

Mag je mosselen eten als je zwanger bent?

Goed nieuws voor fans van mosselen: deze kun je gewoon eten tijdens de zwangerschap. Ze mogen natuurlijk niet rauw zijn, dus zorg ervoor dat ze goed gebakken of gekookt zijn. Als je dit boven de 70 graden doet, zijn de schadelijke bacteriën niet meer aanwezig. Mosselen zijn erg gezond: ze bevatten veel goede vetzuren en hebben een laag kwikgehalte, waardoor ze voor zwangeren geen problemen vormen.

Mosselen in een restaurant zwanger

Dat betekent natuurlijk dat je ze ook kunt bestellen in een restaurant. Toch is het verstandig daar wel even te vragen in welke saus ze worden gemaakt. Het kan namelijk dat er bier of wijn wordt gebruikt om de mosselen te bereiden, en dat kun je beter vermijden als je zwanger bent. Want ondanks dat de meeste alcohol verdampt, is het niet veilig om te zeggen dat alle alcohol eruit is.