Mag je garnalen eten in je zwangerschap?

24.12.2022 09:40

Als je zwanger bent moet je heel erg opletten, je mag namelijk niet alles meer eten. Wat voor je zwangerschap nog hartstikke gezond was, kan nu het andere uiterste zijn en schadelijk voor je ongeboren baby. Hoe zit het bijvoorbeeld met garnalen?

Mag je dit nog eten in je zwangerschap?

Garnalen in je zwangerschap

Helaas kun je de garnalen toch beter achter wegen laten en niet meer eten. Er kunnen namelijk schadelijke stoffen inzitten, zoals dioxine, kwik en PFAS (poly – en perfluoralkylstof). Als je hier te veel van binnenkrijgt, dan kan het mogelijk de gezondheid van je ongeboren baby in gevaar brengen. Mogelijk zou ook de listeria bacterie in garnalen kunnen zitten en dit veroorzaak een voedselvergiftiging. De kans dat je hiermee besmet raakt is klein, maar neem geen onnodig risico.

Maar gelukkig ook goed nieuws: van kleine hoeveelheden mag je wel genieten. Bijvoorbeeld een toastje met garnalensalade mag je wel eten in je zwangerschap, deze stoffen kunnen geen kwaad en zijn niet gevaarlijk. Maar omdat je baby nog volop bezig is met ontwikkelen kun je misschien wel beter de garnalen laten staan. Dit voor de zekerheid om risico’s te voorkomen. Dit geldt ook voor andere schaaldieren, zoals krab en kreeft.

Wat als je garnalen hebt gegeten?

Het kan zo zijn dat je toch garnalen hebt gegeten of iets waarin het verwerkt zit, dan is er niet meteen reden voor paniek. Het advies om het beter niet meer te eten bestaat tenslotte ook nog niet eens zo lang, dus het is logisch dat je die fout gemaakt kan hebben. De kans dat je namelijk besmet raakt met de listeria bacterie is klein. Dit geldt ook hetzelfde voor de kans dat je te veel schadelijke stoffen binnen hebt gekregen.

Heb je toch twijfels over het feit dat je garnalen gegeten hebt? Of heb je klachten doordat je garnalen gegeten hebt? Neem dan altijd even contact op met de huisarts of je verloskundige.

Bron: davitamon.nl

In samenwerking met Mama Magazine