Mag je gerookte zalm eten als je zwanger bent?

14.12.2022 12:55

In je zwangerschap mag je helaas niet alles meer eten en dit kan voor vrouwen wat verwarrend zijn. De meeste vrouwen weten bijvoorbeeld wel dat rauwe zalm echt een ‘no go’ is tijdens de zwangerschap. Maar mag je wel gerookte zalm eten?

Veel zwangere vrouwen vragen dit zich af, maar dit is weer afhankelijk van wat dingen.

Mag je gerookte zal als je zwanger bent?

Gerookte zal wordt eigenlijk altijd vacuümverpakt. Hierdoor kun je de vis langere tijd bewaren, dus dat is een voordeel. Maar daarentegen is er ook een nadeel, want de liseriabacterie kan zich makkelijke vermenigvuldigen. Deze bacterie kan zorgen voor een voedselinfectie. Helemaal in je zwangerschap is dit gevaarlijk en kan het effect hebben op je ongeboren baby.

Toch is er ook weer goed nieuws, want je mag de zalm wel eten in je zwangerschap als je de zalm eerst goed verhit. Dat betekent niet dat het uren lang gekookt moet worden, als je het boven de 70 graden gaat verhitten is het goed genoeg. Nu kan de listeriabacterie zich uitschakelen en is het veilig genoeg om te eten tijdens je zwangerschap.

Zalm en vette vis

Volgens het Voedingscentrum is het eigenlijk zelfs gunstig om twee keer per week zalm te eten en één keer per week vette vis. Het zorgt namelijk ook voor veel gezondheidsvoordelen voor jou, maar ook voor je baby. De vetzuren die in vis zitten hebben een gunstig effect op je bloeddruk. Ook verkleint het de kans op hart- en vaatziekten. En bij je baby zal het zorgen voor een goede ontwikkeling van de hersenen, maar ook van het zenuwstelsel. Je kunt dus gewoon genieten van zalm, zolang je het maar voldoende verhit als je het aan het bereiden bent.

Mocht je toch last hebben van koorts, diarree en/of misselijkheid, dan kun je het best toch even contact opnemen met de huisarts.

 

Bron: davitamon.nl