Kan gevaarlijk zijn: deze soorten vis mag je zeker niet eten in je zwangerschap

12.01.2023 13:04

Als je zwanger bent mag je sommige vissoorten nog gewoon blijven eten, het is zelfs een gezonde keuze tijdens je zwangerschap. Maar helaas mag je niet alle vis meer eten, want het zou gevaren met zich mee kunnen brengen. Maar hoe zit het dan precies?
Welke vis kun je beter laten staan als je zwanger bent?

Vis tijdens je zwangerschap

Vis eten tijdens de zwangerschap wordt aanbevolen, omdat het rijk is aan voedingsstoffen zoals omega-3 vetzuren, ijzer en vitamine D. Deze voedingsstoffen zijn belangrijk voor de groei en ontwikkeling van de foetus en kunnen ook helpen om een gezonde zwangerschap te behouden. Er zijn echter een aantal soorten vis die zwangere vrouwen moeten vermijden vanwege hun mogelijke hoge gehalte aan mercurium. Deze soorten vis zijn bijvoorbeeld makreel, paling, sardine, tonijn, krab of garnalen, die kun je beter laten staan. Aanbevolen wordt om wekelijks maximaal twee porties vis te eten, waarvan één portie vette vis als zalm of een doorgebakken witvis. Dit is het advies van Het Voedingscentrum. Als je vis eet tijdens je zwangerschap is het vooral belangrijk dat het goed verhit is. Het belangrijkste voor nu is om rauwe vis te vermijden, omdat dit gevolgen kan hebben voor je ongeboren baby en schadelijk kan zijn.

Toch per ongeluk verkeerde vis gegeten?

Heb je toch een keer een vissoort gegeten die je eigenlijk niet meer mag tijdens je zwangerschap? Dan hoef je niet bang te zijn. Er is namelijk een hele kleine dat je met de listeria bacterie besmet raakt of dat het direct schadelijk is voor je ongeboren baby. Maar als je klachten krijgt als je vis gegeten hebt, neem dan altijd meteen contact op met je huisarts of verloskundige. Hetzelfde geldt voor als je twijfels hebt over een vissoort die je misschien gegeten hebt tijdens je zwangerschap.

 

Bron: zwangerenportaal.nl