Mag je brie eten in je zwangerschap?
Wat je wel en wat je niet mag eten in je zwangerschap blijft vaak lastig. Dat je geen alcohol mag spreekt natuurlijk voor zich, maar dat is niet met alles zo. Je mag bijvoorbeeld kaas eten, maar niet alle soorten. Sommige kazen kunnen schadelijk zijn voor je ongeboren baby. Maar hoe zit het dan met brie?
Mag je dit eten als je zwanger bent?
Brie in je zwangerschap
De brie die in Nederland verkocht wordt in de supermarkt kun je veilig eten als je zwanger bent. Brie is een zachte schimmelkaas en wordt vaak gemaakt van koemelk. Deze melk wordt gepasteuriseerd, waardoor het volkomen veilig is. Het houdt in dat de melk verhit is tot meer dan 70 graden Celsius, hierdoor gaan de eventuele schadelijke bacteriën dood. Hier in Nederland is gelukkig veel kaas in de supermarkt van gepasteuriseerde melk, waardoor het veilig is voor je ongeboren kindje.
Het is wel belangrijk om te letten op brie die niet in fabrieksverpakking zit of waar ‘au lait cru’ op staat. Het betekent namelijk dat er rauwe melk is gebruikt voor het product. Hierdoor zou er mogelijk de listeria bacterie in kunnen zitten en deze bacterie heeft schadelijke gevolgen voor je ongeboren baby. Rauwmelkse kaas kun je beter even laten staat in je zwangerschap. Alleen als er ‘melk’ op de verpakking staat in Nederland, mag je het eten. Wil je zeker weten of de brie veilig is als je het ergens anders koopt dan in de supermarkt? Dan kun je het altijd vragen aan bijvoorbeeld de kaasboer.
Basisvoedingsmiddel
Brie is geen basisvoedingsmiddel, je hebt het dus niet verplicht nodig in je zwangerschap. Dit geldt wel voor bijvoorbeeld fruit, groente, noten, vis en graanproducten. Je kunt het dus beter niet dagelijks gaan eten, maar er af en toe van genieten moet zeker kunnen. Vooral omdat het veilig gegeten kan worden als je zwanger bent.