Mag je feta eten tijdens je zwangerschap?

20.01.2023 13:29

Tijdens je zwangerschap kan het soms onduidelijk zijn of iets wel veilig is om te eten, vooral als het gaat om kaas. Het zou namelijk de listeria bacterie kunnen bevatten en dat is gevaarlijk voor je ongeboren baby. Mag je bijvoorbeeld nog feta eten tijdens je zwangerschap?

Dit is ook een zachte kaassoort dus is dit niet gevaarlijk om te eten als je zwanger bent?

Mag je feta eten als je zwanger bent?

Feta is een traditioneel Griekse, witte en zachte kaas die is gemaakt van schapenmelk en soms ook een beetje van geitenmelk. Veel vrouwen zijn dol op deze witte kaas, maar het kan misschien onduidelijk zijn of je dit mag eten. Dit is omdat zachte kazen gemaakt worden met rauwe melk en daar zou de listeria bacterie in kunnen zitten. Maar feta kun je nog gewoon veilig blijven eten als je zwanger bent, omdat het bijna altijd van verhitte melk gemaakt wordt. Door het verhitten worden de eventuele schadelijke bacteriën gedood. Als je twijfels hebt kun je altijd even de verpakking checken. Wanneer hier in het Frans ‘au lait cru’ vermeld staat, dan is de kaas niet verhit en kun je het ook niet veilig eten.

Toxoplasma

Toxoplasma is een parasiet en hier zijn schapen en geiten vaak mee besmet. De melk die gebruikt wordt voor feta kan ook toxoplasma bevatten. Je zou daardoor ook besmet kunnen raken met deze parasiet. Maar ook toxoplasma wordt gedood bij temperaturen boven de 70 graden, net als bij de listeria bacterie. Naast dat kan een parasiet ook niet groeien bij een zoutconcentraties van hoger dan zes procent. Doordat feta meestal van gepasteuriseerde melk gemaakt is en een zoutgehalte heeft van 7 procent, kan toxoplasma niet overleven. Dat is ook de reden dat je gewoon kunt genieten van feta en dit kunt blijven eten op een veilige manier tijdens je zwangerschap.

Bron: mens-en-gezondheid.infonu.nl