Mag je blauwe kaas eten als je zwanger bent?

22.12.2022 12:07

Blauwe kaas: voor de ene vrouw is het een zwangerschapscraving, maar voor de ander totaal niet. Maar mag je dit nog eten als je zwanger bent? Het is soms lastig welke kazen je wel mag eten en welke niet. 

Gelukkig is er goed nieuws voor je als je een liefhebber bent van blauwe kaas.

Blauwe kaas

Blauwe kaas is veilig om te eten tijdens je zwangerschap, mits het gemaakt is van gepasteuriseerde melk. De zachte blauwe kazen die van rauwe melk gemaakt zijn kunnen de Listeria bacterie bevatten en dat brengt een hoop risico met zich mee als je zwanger bent. Blauwe kazen die gemaakt zijn van rauwe melk zijn Roquefort, Persillé de Rambouillet en Pas De Blue. Toch is in Roquefort nog nooit Listeria aangetroffen, dus deze kaassoort kun je gewoon eten tijdens je zwangerschap. Verder kan Persillé de Rambouillet gegeten worden, want dit is een harde kaassoort en daar kan geen Listeria bacterie ingroeien. Zo zijn er nog wel meer soorten blauwe kazen die altijd worden gemaakt van gepasteuriseerde melk en daardoor dus veilig gegeten kunnen worden als je zwanger bent. Tenslotte zijn er ook nog blauwe kazen die gemaakt zijn van zowel gepasteuriseerde melk, als van rauwe melk. Het is daarom verstandig om altijd even de verpakking te checken, voordat je de blauwe kaas gaat eten. Als er op de verpakking au lait cru of gemaakt van rauwe melk staat, dan kun je de kaas beter niet eten, behalve als het om een harde blauwe kaassoort gaat.

Is blauwe kaas gezond?

Blauw kaas is redelijk gezond doordat er een rijk aan calcium inzit. Tijdens je zwangerschap is het daarom ook goed om te eten, want calcium heb je nodig. Calcium is goed voor je botten, maar naast dat zit er ook een hoop natrium in calcium. Natrium is weer goed voor de vochtbalans in je lichaam. Let wel op dat blauwe kaas ook veel verzadigd vet en veel zout bevat. Dit kan dan wel weer nadelen hebben voor je gezondheid. Maar gelukkig zitten er ook een hoop belangrijke vitaminen en mineralen in die je nodig hebt tijdens je zwangerschap. Naast calcium zit er namelijk ook Vitamine B12 en Vitamine D in, dus dat is hartstikke goed om binnen te krijgen tijdens je zwangerschap.

Bron: mens-en-gezondheid.infonu.nl