Mag je hüttenkäse eten als je zwanger bent?

06.01.2023 13:13

Hüttenkäse is een cottage cheese: een vorm van verse kaas. Maar als je zwanger bent mag je niet alle kaassoorten meer eten, het kan namelijk schadelijk zijn voor je ongeboren baby. Maar mag je hüttenkäse eten als je zwanger bent?

Er is gelukkig goed nieuws voor de liefhebbers van hüttenkäse.

Hüttenkäse

Hüttenkäse is een jonge, ongerijpte kaas met een lekker frisse smaak en een korrelige structuur. Het is rijk aan eiwitten en bevat maar 3,9 procent aan vet. Het is ook gezond om te eten als broodbeleg, maar het is ook een basis voor gezonde en makkelijke recepten. Op je boterham, in salades, in warme gerechten, bij de borrel of in je toetje, alles is mogelijk om proteïne toe te voegen aan je maaltijd. Het is gezond en daarom is het ook fijn om te weten of je dit nog mag eten als je zwanger bent. Tijdens je zwangerschap is gezonde voeding natuurlijk ook enorm belangrijk.

Mag je hüttenkäse eten als je zwanger bent?

Hüttenkäse kun je gewoon veilig eten in je zwangerschap. Het is namelijk van gepasteuriseerde melk gemaakt en hierdoor heb je geen risico om besmet te raken met de listeria bacterie.

Listeria bacterie

De listeria is een bacterie die risico’s kan geven aan je ongeboren kindje. Deze bacterie kan in dierlijke producten voorkomen die langdurige gekoeld worden bewaard en tot slot zonder verhitting gegeten worden. Daarom is het belangrijk om kazen te vermijden die gemaakt zijn op basis van rauwe melk. Je kunt deze kazen herkennen doordat er ‘au lait cru’ of ‘gemaakt van rauwe melk’ op het etiket staat.

Als er alleen ‘melk’ op de verpakking staat, dan kun je het gewoon veilig eten en is het ook niet schadelijk voor je ongeboren baby. Dit geldt ook voor alle kaassoorten die gemaakt zijn van gepasteuriseerde melk.

Als je toch twijfel hebt of je een bepaalde kaassoort hebt gegeten die je eigenlijk niet meer mag in je zwangerschap, dan kun je altijd voor de zerpheid even contact opnemen met je huisarts of verloskundige.

Bron: huttenkase.nl

In samenwerking met Mama Magazine