Mag je cheesecake eten als je zwanger bent?

16.01.2023 16:03

Cheesecake wordt van roomkaas gemaakt, maar tijdens je zwangerschap mag je niet alle kaassoorten meer eten. Geldt dat ook voor cheesecake? Net als dat je geen rauwe melk en rauwe eieren mag eten, omdat er een bacterie in kan groeien die gevaarlijk is voor je kindje.

Kun je cheesecake dan nog wel veilig eten als je zwanger bent?

Mag je cheesecake in je zwangerschap?

Tijdens je zwangerschap kun je nog altijd genieten van een heerlijk stukje cheesecake, want het is veilig om te eten. Maar wel op één voorwaarde: het mag geen rauwe eieren bevatten en het moet in de oven gebakken zijn. Ook de jonge kaas die erin zit mag niet van rauwe melk gemaakt zijn. In rauwe melk en rauwe eieren zouden namelijk schadelijk bacteriën kunnen zitten en die kunnen schadelijk zijn voor je ongeboren baby.

Listeria bacterie

In rauwe eieren en melkproducten kan de listeria bacterie zitten, ondanks dat de kans op besmetting klein is. Maar wanneer je wel besmet raakt, kan dit ernstige gevolgen geven. Vermijdt daarom deze producten tijdens je zwangerschap. Als het van rauwe melk is gemaakt, staat het altijd op de verpakking aangegeven in het Nederlands of met de Franse tekst ‘au lait cru’. Controleer altijd de verpakking van de kaas waar je de cheesecake mee wilt maken. MonChou, mascarpone, roomkaas en ricotta kun je in ieder geval veilig gebruiken voor je taart.

Salmonella bacterie

In rauwe eieren zou ook nog eens de salmonella bacterie kunnen zitten. Als je met deze bacterie besmet raakt, kun je last krijgen van buikpijn, diarree en koorts. Als je last hebt van hoge koorts of uitdroging door de diarree, dan kan het gevaarlijk zijn voor je ongeboren kindje.

Gelukkig wordt cheesecake vaak gebakken, waardoor het ei verhit wordt. Hierdoor worden alle gevaarlijke bacteriën gedood en kun je het veilig eten in je zwangerschap. Je hebt ook de zogeheten ‘no bake’ cheesecake en die wordt soms van rauw ei gemaakt. Als je dus buiten de deur cheesecake eet, bijvoorbeeld in een restaurant, vraag dan altijd even voor de zekerheid of de cheesecake wel gebakken is als je hier twijfels over hebt. Cheesecake is meestal gemaakt van MonChou of roomkaas. Deze kaas is gepasteuriseerd en mag je dus gewoon eten.

 

Bron: davitamon.nl

In samenwerking met Mama Magazine