Mag een kind een stiefmoeder ook ‘mama’ noemen? Volgens de rechter niet

29.11.2022 16:55

Heeft jouw kind een stiefmoeder? Dan mag hij of zij geen ‘mama’ tegen haar zeggen, volgens een rechter tenminste. Er is namelijk een moeder naar de rechter gestapt, dit omdat haar kind ‘mama’ zei tegen de stiefmoeder. De moeder vond dit enorm pijnlijk, maar ook verwarrend voor het kind. De rechter gaf de moeder gelijk en ze won de zaak.

Samengestelde gezinnen zijn soms een uitdaging.

Maar liefst zestien procent van de kinderen hier in Nederland heeft een stief- of bonusouder, dat komt neer op 527.000 kinderen. Elke kind zal die stiefouder ook anders aanspreken en dat is ook logisch, het ligt er ook maar net aan hoe de band is tussen de twee. Tegenwoordig wordt stiefmoeder of stiefvader niet vaak meer gebruikt, er wordt nu bonusmama of bonuspapa gezegd. Sommige kinderen noemen hun stiefouder bij de voornaam. Toch zijn er ook kinderen die mama of papa zeggen tegen hun stiefouder, omdat het zo voor ze voelt misschien. Maar dit onderwerp ligt bij veel mensen nogal gevoelig. En misschien leuk om te weten: in België zeggen ze plusmama of bluspapa.

Bonusmoeder ‘mama’ noemen

De rechter heeft nu dus geoordeeld dat het kind geen mama meer mag zeggen tegen de stiefmoeder. maar dit leidt wel tot veel discussies en meningen. Het kan voor een kind heel verwarrend zijn om mama te zeggen tegen de stiefmoeder.

Kinderpsycholoog Tischa Neve nuanceert dit: “Mensen in de omgeving kunnen anders in de war raken, maar bij het kind zelf valt dat eigenlijk wel mee”, zegt ze tegen RTL Nieuws. “Die weet als het contact met z’n moeder oké is dondersgoed wie z’n eigen moeder is”, zegt Neve.

Ook Janneke van Bockel, ouderschapskundige, denkt dat je je als ouder moet afvragen: hoe erg is het? “Als je als echte moeder dat heel erg moeilijk vindt, moet je jezelf afvragen waarom je dat moeilijk vindt”, zegt ze tegen Editie NL. Janneke van Bockel denkt dat het lastig kan zijn voor kinderen in een samengesteld gezin. Dit omdat de biologische kinderen van de stiefmoeder wel mama zeggen, terwijl ze de voornaam moeten gebruiken voor hun stiefmoeder.

Experts

Toch denken experts hier anders over. Karin den Hollander van Stichting Stiefacademie zegt in Editie NL dat ze het eens is met de beslissing van de rechter. “Het voelt misschien als een eer, een soort erkenning voor de stiefmoeder. Maar ik denk dat het goed is dat je, als de leeftijd van het kind het toelaat, uitlegt aan het kind: ‘Mama is mama, en ik ben de nieuwe vrouw van papa.’ Er is maar één iemand die de titel van mama verdient stelt den Hollander.

Bron: jmouders.nl