Vanaf welke leeftijd kun je verantwoord je kind alleen thuis laten?

25.11.2022 11:19

De beslissing nemen wanneer je je kind voor het eerst alleen thuis laat is voor veel ouders een enorm lastige keuze. Want vanaf welke leeftijd is je kind eigenlijk oud genoeg om alleen thuis te blijven? En hoe lang kan je kind alleen blijven? Wat is het meest verantwoord?

Er zijn een aantal richtlijnen en tips om je te helpen.

Wetten en regels

Hier in Nederlands zijn geen wettelijke regels over het feit vanaf welke leeftijd je je kind alleen thuis mag laten. Toch is er wel een wet die zegt dat het verboden is om je kind alleen te laten ‘in hulpeloze toestand’. Wanneer je kind nog niet deels voor zichzelf kan zorgen, mag je je kind niet alleen thuis laten en ook niet voor maar een paar uurtjes. Stel dat er iets zou gebeuren en je kind nog geen 18 jaar is, zou je vervolgd kunnen worden met risico op een boete van negentienduizend euro of zelfs een celstraf van twee jaar. Naast dat dit al erg genoeg is, wil je ook een schuldgevoel voor je hele leven voorkomen.

Welke leeftijd is geschikt om je kind alleen thuis te laten?

Als je kind in groep zeven of groep zit, dan is je kind oud genoeg om voor de eerste keer eventjes alleen thuis de blijven, vinden experts. Maar andere experts vinden juist weer dat je de vuistregel moet hanteren. Dit houdt in dat als je kind alleen met de fiets over straat kan, je je kind ook alleen thuis kunt laten.

Toch verschilt het wel degelijk per kind vanaf welke leeftijd hij of zij alleen thuis kan blijven. Het hangt van verschillende factoren af. Voelt je kind zich er bijvoorbeeld goed bij, maar heb je hier als moeder ook zelf vertrouwen in? Het ene kind gaat eerder en meer de verantwoordelijkheid aan dan het andere kind. Ieder kind is gewoon anders, dus doe eigenlijk wat goed voelt en luister naar je onderbuikgevoel. De veiligheid van je kind is in ieder geval het belangrijkst.

Richtlijnen

Hoe lang je je kind alleen thuislaat is afhankelijk van zijn of haar zelfstandigheid en wat natuurlijk goed en prettig voelt. Toch zijn hier wat richtlijnen voor volgens online opvoedhulp. Dit zou voor de meeste kinderen wel hetzelfde gelden.

Jonger dan 7 jaar: Je kind is nog te jong om waar dan ook alleen te blijven.

8 tot 10 jaar: Ouders wordt aangeraden om kinderen in deze leeftijd niet alleen te laten. Als ouders er voor kiezen om dit te doen dan is 30 minuten maximaal, alleen bij daglicht en bij de vroege avonduren.

11 tot 12 jaar: Kinderen kunnen in deze leeftijd voor het eerst alleen gelaten worden voor maximaal 1,5 tot 2 uur. Dit wel het liefst overdag of in de vroege avonduren.

13 tot 15 jaar: Kinderen kunnen alleen thuis blijven, maar nog niet ‘s nachts.

16 tot 17 jaar: Kinderen kunnen alleen thuis blijven en in sommige gevallen ook voor langere periode. Eventueel ook in de nacht of zelfs een paar dagen, maar alleen als je puber zich er goed bij voelt.

Tips voor het alleen thuisblijven

Hier een aantal tips die je kunnen helpen:

  • Vraag aan je kind wat hij of zij ervan vindt om alleen thuis te blijven. Geef je kind ook het vertrouwen dat je het zelf een goed idee vindt.
  • Bouw alles stap voor stap op en oefen eerst met korte momenten alleen thuis zijn. Uiteindelijk kan je dit steeds meer uitbreiden, maar doe het wil in overleg met je kind.
  • Maak duidelijke afspraken samen. Zoals dat je kind de deur niet open mag doen, de telefoon niet mag opnemen en allemaal dat soort dingen.
  • Vertel je kind wat te doen in geval van nood. Schrijf op een briefje wie je kind eventueel kan bellen op zo’n moment en het telefoonnummer erbij. Leg voor het ergste geval ook uit wanneer je kind 112 moet bellen.
  • Bespreek waar je kind heen zou kunnen als hij of zij zich toch niet meer prettig voelt thuis en breng die persoon ook op de hoogte. Bijvoorbeeld bij de buren, opa en oma of iemand anders in de buurt. Zorg dat je kind dan ook weet dat hij of zij de huissleutels mee moet nemen. En doe de de voordeur ook niet op slot als je kind die dan niet meer open kan krijgen.
  • Zet apparatuur zoals de wasmachine, droger en vaatwasser uit. Zo verklein je de kans op kortsluiting en brand. En berg messen op voor de zekerheid en blaas de kaarsjes van te voren even uit.