Kun je zelf aan je baarmoedermond voelen of je zwanger bent?

05.08.2022 19:40

Als je zwanger probeert te worden dan wil je vaak als vrouw zo snel mogelijk weten of het raak is, al lang voordat je die ovulatietest kunt doen. Kun je merken aan hoe je baarmoedermond aanvoelt?

En kun je dat dan zelf voelen? Of is het maar een fabel?

Zo voel je het

De baarmoederhals vormt de verbinding van de baarmoeder met de vagina. Je kan de baarmoederhals met je vingers in de vagina voelen op ongeveer 10 centimeter naar binnen als een kleine, beetje harde bobbel die terugveert bij aanraking.  Allereerst: je kunt je baarmoedermond het beste voelen als je gehurkt zit, of met één been op de rand van het toilet of het bad. Breng één of twee vingers naar binnen en tast wat je voelt voorzichtig af. Waar je dan op kunt letten? Net na je menstruatie voel je dat je baarmoedermond nog redelijk hoog zit en een beetje open staat. Dan kunnen je vingers ook iets soepeler naar binnen. Naarmate de menstruatie helemaal voorbij gaat, zal je merken dat je baarmoedermond zakt, en deze hard en puntig wordt. Deze is dan helemaal gesloten en voelt dan ook wat harder aan.

Ovulatie voel je aan je baarmoedermond

Naarmate je meer richting de eisprong toe gaat, zal je merken dat je de rand steeds hoger gaat zitten. Zo hoog dat je ‘m waarschijnlijk niet meer voelt. Het beste is om elke dag dat je voelt, dit op hetzelfde tijdstip te doen en in dezelfde houding. Zo kun je goed vergelijken met wat je vingers voelen. Als je meer slijm vanbinnen voelt, kan het zijn dat je richting je ovulatiedagen gaat. Dat is dus wel goed te timen. Maar of je daarna kunt voelen of het raak is? Nee, helaas niet.

Bij zwangeren verschilt het namelijk erg wat je voelt aan je baarmoedermond. Dus of je nou in verwachting bent of niet, dat zegt niets over de stand van je baarmoedermond . Sonmigen hebben een zachte baarmoedermond die open staat, anderen een dichtere. Het beste is dus om een zwangerschapstest te doen.

Bron: Diakonessenhuis