Kinderslaapcoach Susanne: ‘Langdurig slaapgebrek kan leiden tot klachten die ADHD-gerelateerd zijn’

30.05.2022 08:56

Slapen: kinderslaapcoach Susanne weet dat het voor sommige kinderen en ouders een uitdaging is.

Voor de één zo vanzelfsprekend (“zodra mijn hoofd het kussen raakt, ben ik weg”), voor de ander een levenslange struggle (“ik heb elk uur op de klok voorbij zien komen”). Moeilijk in slaap komen, meerdere keren per nacht wakker worden, piekeren…. Een goede nachtrust blijkt niet voor iedereen weggelegd.

Maar Susanne Willekes, oprichtster van The Sleep Agency, weet: “Slapen is een eerste levensbehoefte, geen overbodige luxe”.

Kinderslaapcoach Susanne helpt ouders en gezinnen, in Nederland en ver daarbuiten, aan een betere nachtrust en daarmee kwaliteit van leven. Want dat slapen niet voor iedereen vanzelfsprekend is blijkt uit recent Amerikaans onderzoek waaruit naar voren komt dat maar liefst 25-50% van de kinderen ( 6 mnd – 12 jr) slecht slaapt. Tieners (12 – 18 jr) blijken zelfs nog meer moeite te hebben met een het pakken van een goede nachtrust, 40% ondervindt slaapproblemen. Een gebrek aan slaap kan ernstige gevolgen met zich meebrengen. Niet alleen in het moment zelf, maar ook op latere leeftijd. Een langdurig gebrek aan voldoende slaap kan oa leiden tot overgewicht, ADHD-gerelateerde klachten, depressies, achteruitgang van cognitief functioneren (waarnemen, denken, taal, bewustzijn, geheugen, aandacht en concentratie) en daarmee een negatief effect op schoolprestaties.

Een goede nachtrust blijkt van essentieel belang, onder andere voor de prestaties op school. Susanne Willekes: “Ouders koppelen regelmatig terug dat leerkrachten op school direct een verschil zien als een kind beter slaapt: ze kunnen zich beter concentreren, zijn vrolijker en durven op sociaal en motorisch vlak meer aan.”

Het belang van een goede nachtrust

Tijdens het slapen stel je je lichaam en geest in de gelegenheid om tot rust te komen en te herstellen. En dat herstel is nodig om optimaal te kunnen functioneren. Indien je een goede nachtrust geniet, zal dit een positief effect hebben op oa je humeur, veerkracht, de ontwikkeling van je brein, geheugen, gewicht, motoriek, energie niveau, immuunsysteem en schoolprestaties. Maar wat veel mensen niet weten, is dat baby’s en kinderen ‘s nachts ook nog eens een groeihormoon aanmaken. Een langdurig gebrek aan slaap op jonge leeftijd kan dus op de lange termijn grote gevolgen hebben.

Relatie slapen & schoolprestaties

Een goede nachtrust kan het cognitief functioneren van kinderen en tieners positief beïnvloeden. Dat komt oa doordat ‘s nachts, als je slaapt, er zuurstof naar de hersenen wordt geleid, wat helpt bij het verwerken van informatie. Op die manier komen de hersenen dus tot rust en worden ze als het ware weer klaargestoomd om nieuwe informatie tot zich te nemen. Ook draagt voldoende slaap bij aan het verhogen van het concentratievermogen wat er toe leidt dat je je langer kan focussen op één taak. Conclusie: een goede nachtrust kan absoluut bijdragen aan positieve schoolprestaties!

Lees ook
Volgens experts is dit de beste kamertemperatuur voor baby’s om in te slapen

Tips van een kinderslaapcoach: hoe stimuleer je een goede nachtrust?

 • Kies voor een vast slaapritme: ga iedere avond op ongeveer hetzelfde tijdstip naar bed;
 • Zorg voor een goede slaaphygiëne:
 • Zorg ervoor dat de slaapkamer donker is, kies voor verduisterende gordijnen
 • Zorg ervoor dat de slaapkamer opgeruimd en schoon is
 • Draag zorg voor een koele temperatuur, idealiter tussen de 16-18 graden
 • Zet alle mobile devices in de slaapkamer op vliegtuigmodus zodat je niet gestoord wordt. Nog beter: weer alle schermen uit de slaapkamer!
 • Zorg voor structuur & routine: als je elke avond voordat je naar bed gaat dezelfde routine aanhoudt – schooltas inpakken, douchen, tanden poetsen, lezen-, weet je brein op een gegeven moment al halverwege: het is tijd om te gaan slapen. Dat zorgt ervoor dat je sneller in slaap valt
 • Stop een uur voordat je naar bed gaat met het gebruiken van mobile devices. Eerder onderzoek, uitgevoerd door Kantar iov GoStudent, wees uit dat tieners hun vrij tijd het liefst achter een scherm doorbrengen. Echter, blauw licht van schermen verhindert de aanmaak van melatonine, het slaap hormoon, en werkt dus slaapverstorend. Daarnaast kunnen bepaalde activiteiten op schermen, zoals gamen, de hartslag, bloeddruk en ademhaling verhogen en de hersenen activeren waardoor het moeilijker zal zijn om in slaap te vallen;
 • Probeer huiswerk zoveel mogelijk overdag (voor het avondeten) te maken. Om huiswerk te maken moeten hersenen hard werken en het opnemen van informatie leidt tot een hoofd vol met gedachten. Dit kan het proces van in slaap komen verstoren
 • Beweging is key! Een halfuur per dag intensief bewegen of sporten kan al helpen om ’s nachts beter te slapen. High intensity training in de drie uur voordat je naar bed gaat kan het proces echter versturen ivm de aanmaak van adrenaline. Ga hier dus zorgvuldig mee om
 • Ga veel naar buiten. Buitenlucht en zonlicht hebben een positief effect op de nachtrust. Minimaal een uur per dag buiten doorbrengen kan veelopleveren
 • Ga zorgvuldig met voeding om: vermijd zware maaltijden, junkfood, caffeïne (en alcohol) voor het slapen gaan – deze producten hebben een negatieve impact op in slaap vallen en doorslapen;
 • Stop met piekeren! En ja, dit is soms makkelijker gezegd dan gedaan, maar zo belangrijk. Wat kan helpen is, om voordat je naar bed gaat, alles waar je mee zit op te schrijven. Op die manier bewaar je je zorgen voor later. Als je ‘s nachts wakker ligt probeer dan te denken: ik kan er nu niks aan doen, morgen weer een dag!

 

 

Over Susanne Willekes: Susanne Willekes is de eerste gecertificeerde kinderslaapcoach in Nederland. Ze volgde haar opleiding tot Gentle Sleep Coach bij Kim West in Amerika en startte in 2015 haar praktijk The Sleep Agency, met als resultaat een verbeterde nachtrust voor duizenden kinderen en gezinnen. Ze heeft in de afgelopen jaren twee boeken uitgebracht, bestseller ‘Slaap! Hoe je baby van 0-12 maanden doorslaapt’ en ‘Slaap! voor dreumes & peuter’. Daarnaast ontwikkelde Susanne de slaap- en voedingsapp Sleepeez voor baby’s, is ze veelgevraagd slaapexpert voor radio en televisie en schrijft ze voor diverse parenting platforms.