Volgens experts is dit de beste kamertemperatuur voor baby’s om in te slapen

13.07.2022 13:56

Je wilt als moeder natuurlijk dat je kind zo lekker mogelijk slaapt en dat de slaapkamer op alle vlakken veilig is. Het begint met de kamertemperatuur: wat is nou de beste temperatuur voor een baby om in te slapen?

Met baby’s hebben we het dus over pasgeborenen tot het eerste jaar.

Koeler dan je denkt

Juist in deze levensfase ligt een baby nog niet onder een dekbed: dat is gevaarlijk in verband met stikgevaar. Meestal kleed je je baby in een romper met lange mouwen en een slaapzak die goed aansluit om het lijf. In de winter een warmere slaapzak met lange mouwen, in de zomer een luchtige dunne slaapzak zonder mouwen. Een ideale kamertemperatuur voor een slapende baby is 16 tot 20 graden Celsius: koeler dan je misschien denkt, dus. Ook al voelt het voor jou als te koud, de ideale temperatuur voor een lekker dutje is tijdens de eerste maanden rond de 19 of 20 °C. Zeker in de allereerste weken van een pasgeboren baby moet je het nog niet te koud maken in de kamer: je baby kan zichzelf dan nog niet goed warm houden. Het ligt er natuurlijk ook aan of het buiten winter is of zomer, als je bevalt. Vanaf twee maanden mag de thermometer nog een graadje lager: 16-18 °C.

Op veel babyfoons kun je tegenwoordig zien wat de kamertemperatuur is: fijn, zo weet je gelijk of het niet te heet is in de kamer. Wat je altijd kunt onthouden: een baby kan snel oververhit raken. De babykamer is eerder te warm dan te koud, dus let op in de warme zomerdagen. Met een airco of ventilator kom je al een eind om de kamer te koelen (en het geeft gelijk een rustgevend white noise geluid mee, win-win).

Kamertemperatuur voor je baby in de gaten houden

Lees ook
Sommige baby’s slapen met hun billen omhoog en dit is hoe dat komt

En hoe weet je nou of je baby het niet te warm of te koud heeft? Voel aan het nekje: is het nat, dan is het te warm. Ook voetjes kunnen een goede indicatie geven: als de voeten lauw aanvoelen, gaat het prima met je baby. Let ook op met kruiken: laat die nooit in het babybed liggen, maar verwarm het bedje voor en haal de kruik dan weg. Ventileer de kamer ook altijd goed: dat is voor baby’s, maar ook oudere kinderen en volwassenen lekker.

Bron: Consumentenbond