De babykamer verven? 5 tips van een toxicoloog om veilig met chemische stoffen om te gaan

05.10.2022 08:32

Als (toekomstige) ouder besteed je vaak veel aandacht aan de babykamer: een commode, een wiegje en natuurlijk een kast vol met prachtige lieve kleertjes. Ook wil je misschien wel een likje verf aanbrengen op de muur in een frisse kleur die past bij jouw stijl. Maar mag je de chemische stoffen in latexverf eigenlijk wel inademen als je zwanger bent? En waar moet je nog meer op letten, als je hoogzwanger de babykamer wilt verven?

Toxicoloog Walter Brand van Waarzitwatin geeft antwoord op deze vragen en tips hoe je de babykamer op een veilige manier verft.

Onvoorbereid aan de slag 

Een pot verf openen, even roeren en smeren maar. Weinig voorbereiding om zo snel mogelijk de verfklus af te hebben. Herkenbaar? Voor veel Nederlanders wel. Zo neemt 65% van klussend Nederland niet de tijd om de gebruiksinformatie voor latexverf te lezen, blijkt uit onderzoek van Waarzitwatin. Hoewel dat wel verstandig is. Want ondanks dat latexverf altijd op waterbasis is, kunnen er toch stoffen in zitten die schadelijk zijn voor je gezondheid. Walter Brand, toxicologisch risicobeoordelaar chemische stoffen van Waarzitwatin, vertelt: “Vaak bevat latexverf isothiazolinonen als conserveermiddel. Als je huid hier vaak mee in contact komt, kan dat leiden tot een huidallergie. Ook zitten er in latexverf vluchtige organische stoffen (VOS). Deze stoffen verdampen snel en blijven vervolgens in de lucht hangen. Ze zijn schadelijk voor de gezondheid. Bij het inademen van een grote hoeveelheid kun je last krijgen van hoestaanvallen, benauwdheid, duizeligheid, misselijkheid en een dronken gevoel.” 

Waar moet je dan op letten als je de babykamer wilt verven met latexverf ? Brand geeft vijf tips. 

1. Ventileer zo goed mogelijk de ruimte, vooral bij een zwangerschap 

De reden? Die eerdergenoemde vluchtige organische stoffen. Brand: “Professionele schilders die dit in heel grote hoeveelheid inademen, kunnen zelfs hersenschade oplopen. Dit zal bij af en toe een muur verven natuurlijk niet gebeuren. Maar als je zwanger bent, is het wel verstandig om zo min mogelijk met deze stoffen in aanraking te komen. Gebruik dus géén verf op basis van terpentine. Daar zitten veel vluchtige organische stoffen in. Maar ventileer ook als je met latexverf of binnenlak op waterbasis aan de slag gaat, zo goed mogelijk de ruimte.”

2. Verf liever niet zelf de babykamer 

Met name in de vluchtige organische stoffen kunnen stoffen zitten die schadelijk zijn voor het ongeboren kind. In plaats van zelf te gaan verven als je zwanger bent, kun je daarom beter je partner, buurman, familie of vrienden optrommelen voor de verfklus.

3. Wees op tijd 

Ben je nog niet begonnen met het klaarmaken van de babykamer? Zorg er dan voor dat je hier niet te lang mee wacht. Je hebt nog ruim de tijd nodig om de babykamer goed door te luchten, zodat de vluchtige organische stoffen verdampen en verdwijnen. Brand: “Let er ook goed op dat je meubels, zoals een ledikantje of commode, na het verven met binnenlak goed uit laat harden. Uitharden is iets anders dan ‘droog’ of ‘overschilderbaar’. Bij binnenlak op waterbasis kan dit wel tot twee weken duren. “ 

4. Bereid de muur of het hout voor op de verfklus 

Gebruik voor het verwijderen van oude verf liever geen verfbranders of verfverwijderaars, maar een verfkrabber. Dan komen er minder schadelijke stoffen vrij die je kunt inademen. Ga je schuren? Gebruik dan het liefst een schuurmachine met stofzuiger. Of maak het schuurpapier vochtig om stofvorming te voorkomen. En nog een tip: gebruik altijd een stofmasker. 

5. Let extra op bij verspuiten 

Bij het spuiten van latexverf komen ook stoffen in de lucht die normaal gesproken niet verdampen. Gebruik daarom een geschikt stofmasker en een veiligheidsbril. Zo voorkom je dat je fijne verfdruppeltjes inademt of in je ogen krijgt. 

Tips voor andere klussen 

Gebruik je verf op basis van terpentine? Wil je op een veilige manier een nieuw behang aanbrengen met behangplaksel? Of heb je een ander klusje dat nog op de planning staat? Kijk dan op waarzitwatin.nl voor meer tips & tricks. Op de website vind je meer informatie over de chemische stoffen in producten, wat dit betekent en hoe je producten veilig gebruikt. Zeker als je in verwachting bent.

In samenwerking met Mama Magazine