Experts: ‘kinderen vanaf 2 jaar hebben geen middagslaapje meer nodig’

06.01.2023 10:40

Het is voor veel ouders een hele strijd: je kind overdag braaf in bed krijgen. Maar vanaf welke leeftijd kun je beter stoppen met die slaapjes overdag?

Volgens sommigen hebben peuters geen slaapje overdag meer nodig, volgens anderen weer wel.

Wat de wetenschap zegt? Onderzoek wijst uit dat peuters vanaf twee jaar hun middagslaapje niet meer nodig hebben. Sterker nog: uit het onderzoek bleek dat kinderen die vanaf 2 jaar nog een middagslaapje doen, juist ’s nachts minder diep en lang slapen. Natuurlijk verschilt het per kind en per situatie, maar volgens velen is het aan te raden om peuters overdag wakker te houden, zodat ze ’s avonds moe genoeg zijn om diep in slaap te vallen.

Volgens hoogleraren is het simpel: “Zodra een kind biologisch gezien overdag geen slaap nodig heeft, neem je met een middagdutje alleen maar slaap weg van de nachtrust.” Dus laat je kind rustig spelen en las eventueel een rustmoment overdag in, waarbij je kind even op de bank zit met een boekje, een rustig spelletje of voor de televisie. Dan kan je peuter wel even opladen, maar maak je er geen echt slaapmoment meer van. En als je peuter daar ’s nachts beter van gaat slapen, is het dat wel waard, toch?

Bron: Babybytes

De leukste outfits voor je baby of dreumes: