Victoria Koblenko (42) vervroegd in de overgang: ‘Dacht dat het long covid was’

07.01.2023 13:57

Op Instagram laat Victoria Koblenko open weten dat ze in de overgang is. Ze is 42 jaar en moeder van een zoon, Kiy Levchenko. Ze is getrouwd met Evgeniy Levchenko.

Victoria heeft net twee weken vasten achter de rug en dat heeft haar enorm geholpen met haar fysieke klachten, zo schrijft ze.

‘Nadat ik heel lang in de ontkenning zat van m’n te vroege overgang, kon ik de symptomen niet meer ontkennen het afgelopen jaar. Wat ik eerst aan long covid-klachten toeschreef, waren gewoon keiharde overgangsklachten. Vergeetachtig, moodswings, neerslachtig, hormonale schommelingen, onrustig slapen’, schrijft Victoria op Instagram.

Niet eten

De nachten waren pittig: ‘Drie koelpacks onder m’n kussen waren slechts genoeg voor een halve nacht om de opvliegers op te vangen.’ Ze probeerde hormoontherapie, maar dat bleek het niet te zijn voor haar. Ze wil graag andere vrouwen helpen door haar verhaal te delen. Weinig eten onder begeleiding zou haar lijf goed hebben kunnen resetten.

Vasten bleek de ideale manier om sommige processen tot stilstand te brengen. Eten, denken, bewegen. En andere helende processen juist aan te zwengelen. Ik heb door intermittend fasten wel vaker in ketose gezeten, maar zo diep erin gedoken had ik nog nooit. Nu weet ik wat een ‘fasten high’ is. Na dag 7 werd ik zo helder en scherp in m’n hoofd dat ik op ging stijgen. Ik had me mentaal voorbereid op een van de pittigste uitdagingen van m’n leven, maar m’n lichaam ging moeiteloos, glansrijk door dit regenererende proces totdat…het ‘hervoeden’ begon. Onder begeleiding weer voorzichtig eten. Steeds grotere porties fruit. Na elke maaltijd even liggen. Zo intens moe. Iets wat ik had verwacht tijdens vasten, maar niet tijdens eten. Dit was een lesje in hoeveel energie ons lichaam nodig heeft om constant eten te moeten verbranden. Volstrekt onnodig gebleken als je makkelijk kan schakelen naar je vetverbranding want die ketonen energie voelde heel steady, evenwichtig en efficiënt.

Long story short: de reset knop is gevonden. Update is geïnstalleerd. Het voelt alsof iemand met een bezem alle uithoekjes van m’n systeem heeft schoongeveegd en er slingers heeft opgehangen.

Dit is niet de laatste post over vasten, want het aantal wow inzichten kan ik niet een post samenvatten. Maar de voorlopige conclusie? Ik wilde dat ik deze interventie veeel eerder had gedaan. Ideaal begin van het jaar!

Bron: Instagram