Je partner tijdens je zwangerschap irritant vinden, is heel normaal

01.09.2022 16:18

Tijdens je zwangerschap heb je enorm veel last van je hormonen. Dit heeft ook invloed op de vraag: waarom erger ik mij zo aan mijn partner? Ondanks dat je partner alles goed probeert te doen, ervaar jij dit heel anders. 

Elke keer vraag jij je af waarom je al die irritaties hebt aan je partner, hoe kan dit toch steeds? Het ligt niet aan jou.

Hormonen tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap gaat er veel om in je lichaam. Je emoties hebben pieken en dalen, je humeur is elk moment van de dag aan het schommelen. Dit is dus heel normaal, hier moet je je niet voor schamen. Zwanger zijn is zowel fysiek als mentaal een zware opgave. Het is dus eigenlijk heel normaal dat je die irritaties dan bij je partner hebt. Die hormonen waren al aanwezig in je lichaam, maar door de zwangerschap zijn bepaalde hormonen in je lichaam toegenomen. Daardoor kun je uit balans raken. Met name oestrogeen en progesteron pieken tijdens je zwangerschap. Er zijn heel wat zwangerschapskwaaltjes die je aan oestrogeen te danken hebt. Samen met hCG brengt dit hormoon je in een achtbaan van emoties. Geen zorgen, we hebben het allemaal.

Maak geen overhaaste beslissing

Het zou zomaar zo kunnen zijn dat door alle irritaties je een einde wilt maken aan je relatie of zelfs aan je huwelijk. Maar maak geen overhaaste beslissingen. Het komt meestal vanzelf goed als de baby is geboren, hoewel er in sommige gevallen zelfs na de bevalling nog sprake kan zijn van stemmingswisselingen en hormoonschommelingen. Geef het de tijd om weer jezelf te worden. De beste oplossing die er is, is praten met je partner. Vertel hoe jij je voelt, en krop je emoties zeker niet op. Communicatie met je partner is enorm belangrijk, alleen dan kom je er samen uit. Naar mate de tijd zullen de irritaties zich vanzelf gaan verminderen. De band met je partner zal weer beter worden en daardoor worden jullie een goed en sterk gezin.

Bron: Famme