Kan bevallen in bad gevaarlijk zijn voor je baby?
Steeds vaker gebeurt het dat vrouwen in bad willen bevallen. Dit is natuurlijk met een reden, want een badbevalling verzacht de pijn door het warme water. Het geeft een ontspannen gevoel echt verzacht dan ook de pijn van weeën. Maar is het bevallen in bad ook gevaarlijk voor de baby? Het heeft zijn voor- en nadelen.
Voordelen badbevalling
Een badbevalling kan veel voordelen met zich meebrengen. Dit geldt voor zowel de moeder als de baby. Zou het dan ook beter zijn dan bevallen in bed? Dat blijkt wel het geval uit verschillende onderzoeken.
Ik zet alle voordelen even op een rijtje:
- Als je vooraf al denk aan een heerlijk warm bad, zullen er vast wel belletjes rinkelen. Zou dit dan toch niet veel fijner en minder pijnlijk zijn? Het antwoord daarop is ja. Warm water geeft een ontspannen gevoel, het verzacht daadwerkelijk de pijn.
- Het knuffelhormoon oxytocine en endorfin wordt in bad gestimuleerd. De weeën zullen hiermee beter en krachtiger worden.
- In bad ben je gewichtloos. Je kunt hierdoor makkelijker bewegen, de bevalhouding zal dan ook prettiger aanvoelen. Hierdoor zal ook de ontsluiting beter worden.
- Heel je lichaam zal ontspannen in bad. Je bekken, buik en baardmoeder.
- In bad zal je minder snel uitscheuren, er is een betere doorbloeding door het warme water.
- In bad bevallen heeft niet alleen voordelen voor jezelf, maar ook voor de baby. De overgang van baarmoeder naar de buitenwereld zal aangenamer zijn voor de baby door het warme water.
Bevallen in bad: hoe werkt dit?
Het is het beste om een badbevalling te ondergaan wanneer de weeën te heftig worden. Op dit moment zal het effect het grootste zijn door het warme water. Je kunt op elk moment uit even bad stappen om rond te lopen of toch even op bed te gaan liggen. Wanneer je daarna het bad weer instapt, geeft dit opnieuw een verzachting van de pijn.
Een belangrijk onderdeel van de badbevalling is de temperatuur van het water. De temperatuur moet 37 graden zijn, dit is aangenaam voor jezelf en voor de baby. Het is belangrijk dat dit wel in de gaten gehouden wordt, gedurende de tijd. Dit kan je bijvoorbeeld je partner doen of de verloskundige. Het is je eigen keuze of je al die tijd in bad blijft en daar bevalt, of dat je de keuze maakt op bed te liggen en daar de bevalling voortzet.
Is bevallen in bad gevaarlijk?
Het bevallen in bad is niet gevaarlijk, het komt op hetzelfde neer als bevallen op het ‘droge’. De baby zal niet in gevaar komen met de ademhaling. De baby krijgt zuurstof binnen via de navelstreng als de baby nog onder water is. Wat veel mensen niet weten is dat de baby de luchtpijp automatisch afsluit onder water. Zodra de baby weer boven water komt, zal de baby zelfstandig ademhalen via de mond.
Nadelen badbevalling
- Je moet vooraf veel regelen, het bad opzetten en vullen. Hier moet ook nog een de ruimte voor zijn in huis.
- Je moet budget hebben, een bad huren kost namelijk geld.
- De kans is heel klein, maar er kunnen complicaties optreden dat je uit bad moet. Dit kan zorgen voor teleurstelling.
- Wanneer je van jezelf weet dat je een te lage bloeddruk hebt, is een badbevalling niet handig. Je wilt het risico lopen dat je duizelig wordt, omdat je bloeddruk daalt door het warme water.