Je eitjes invriezen ‘voor later’: wat kost het eigenlijk?

31.08.2022 19:40

Er zijn verschillende redenen waarom je je eitjes zou laten invriezen. Je bent niet meer vruchtbaar of hebt gezondheidsproblemen. Of misschien een hele andere reden: je kan de juiste en geschikte partner niet vinden. Dan is er een mogelijkheid om je eicellen te laten invriezen. Maar wat kost het nou om je eicellen te laten invriezen?

Meer dan je misschien zal denken.

Eitjes invriezen: kosten

Bij het invriezen van eicellen komt veel kijken, want het kan veel kosten met zich meebrengen. Je moet rekening houden met ongeveer 3000 euro voor het hele proces van eierstokstiuulatie tot aan de eicelpunctie. Daar bovenop komen nog de kosten voor het invriezen van het eitje, dit zal circa 400 euro zijn. Vervolgens moet de eicel ook nog bewaard worden en dat komt nog eens neer op 40 euro per jaar, ook dit is helaas niet gratis. Reken maar uit wat alles zal gaan kosten bij elkaar, toch meer dan je misschien zou denken. Verdiep je hier dus goed in voordat je aan dit traject begint.

Eitjes invriezen: de vergoeding

Maar heb je kans op een vergoeding? Het antwoord daarop is ja, dit kan in sommige gevallen wel vergoed worden. Denk maar eens aan medische omstandigheden, dit wordt als goede reden gezien, omdat je hier zelf niks aan kan doen. In deze situatie zal het volledige bedrag gelukkig vergoed worden door de zorgverzekeraar. Als we het hebben over medische omstandigheden moet je bijvoorbeeld denken aan behandelingen tegen kanker, want hierdoor wordt je minder vruchtbaar. Of je bent bijvoorbeeld heel vroeg de overgang in gegaan door één of andere reden. Heb je geen medische omstandigheden, dan zal dit helaas niet worden vergoed door de zorgverzekeraar en moet je het invriezen zelf betalen. Ik zou wel altijd kijken welke mogelijkheden de zorgverzekeraar aanbiedt, informeer dus altijd voor de zekerheid.

 

Bron: ziekenhuis.nl