Bang dat je kind te weinig melk krijgt? Deze sensor meet hoeveel borstvoeding je geeft

30.08.2022 16:11

Heb je wel eens nagedacht hoeveel voeding je baby binnenkrijgt bij de borstvoeding? Ben je nooit bang het de baby te veel voeding binnenkrijgt, of misschien zelfs te weinig? Dan is er nu iets nieuws in de maak wat wellicht gaat helpen bij dit probleem.

Namelijk een sensor die met licht kan meten hoeveel borstvoeding je baby binnenkrijgt. Want je kan natuurlijk nooit zelf opmeten hoeveel voeding de baby binnenkrijgt. Dit alles kan je onzeker maken en angsten geven als moeder. Dit willen we voorkomen met behulp van de sensor die Nienke Bosschaart van de Universiteit Twente heeft uitgevonden.

Sensor

Deze sensor wordt aangebracht en komt tussen de borst en de baby, hiermee kan je gemakkelijk meten hoe veel melk de baby binnenkrijgt. ‘Met een andere techniek doen we metingen aan de borst zelf’, vertelt Bosschaart. ‘Met infrarood licht schijnen we op de borst om te kijken wat hiervan wordt teruggekaatst door de diepere huidlagen. Zo kunnen we bijvoorbeeld meten hoe veel klierweefsel in de borst zit en wanneer een toeschietreflex in de borst plaatsvindt.’

De komende jaren zullen er verbeteringen komen in de lichttechnieken. Met als doel de sensor zo specifiek te maken dat je precies ziet wat de baby daadwerkelijk gedronken heeft. Door hiermee te groeien in techniek kan je sneller achter de oorzaken komen van de problemen van borstvoeding.

Melk tekort bij moeders

Tegenwoordig komt het wel eens voor dat een moeder te weinig melk heeft om aan de baby te kunnen geven. Van de vrouwen die borstvoeding geven, heeft 10 tot 15 procent last van te weinig melk. Dit bekent niet dat het ligt aan de moeder, maar is het een ander probleem. Het is een probleem wat nog niet helemaal duidelijk is, hier moet meer onderzoek naar gedaan worden.

Niet alleen de hoeveelheid, maar ook de samenstelling

De sensor kan nog meer dan de hoeveelheid melk opmeten. De sensor kan namelijk ook zien hoe tijdens de borstvoeding de samenstelling verandert. ‘Het vetgehalte verandert bijvoorbeeld tijdens de voeding, maar hoe dit precies verloopt, weten we nog niet. Er bestaan al technieken om de samenstelling te meten van afgekolfde melk. Maar een goede, wetenschappelijk verantwoorde manier om tijdens het voeden de samenstelling te meten van de borstvoeding, is er nog niet. De sensor zou de eerste zijn die dit kan.’

Bron: Ouders van Nu