Borstvoeding geven na een borstvergroting: kan dit?

12.09.2022 11:01

Wat als je een borstvergroting, borstlift, of borstverkleining hebt gehad, maar je wilt borstvoeding geven aan je baby? Kan dit?

Kan ik nog borstvoeding geven na zo’n ingreep? Ja, dit kan gelukkig nog.

Borstvoeding geven

Veel vrouwen die plastische chirurgie hebben ondergaan vragen zich dit af. Wat nou als je een borstvergroting, borstlift, of borstverkleining hebt ondergaan? Plastisch chirurg Jeroen Schots: “Bij een borstvergroting doe je in principe niets aan de borstklier. Dat betekent dat borstvoeding na een borstvergroting goed mogelijk is, want de klieren maken gewoon moedermelk aan.”  De implantaten worden in de meeste gevallen gewoon achter de borstspier geplaatst. Hierdoor worden de melkklieren niet aangeraakt, en is borstvoeding geven mogelijk.

Borstlift

Een borstvergroting is natuurlijk heel wat anders dan een borstlift, waarbij hangende borsten omhoog worden gelift. Je bent veel afgevallen, of je huid is enorm slap geworden en veranderd door de zwangerschap. Als je daardoor heel onzeker bent geworden en niet meer tevreden bent over je borsten, is een borstlift natuurlijk een goede oplossing. Maar kan borstvoeding geven dan nog wel?

Jeroen zegt daarover het volgende: “Bij een borstlift verplaats je ook de tepel. En doordat je de tepel verplaatst, neem je ook vaak de melkgangetjes door. Dat maakt het vaak moeilijker om nog borstvoeding te geven na een borstliftende operatie.” Het kan in sommige gevallen nog wel, maar in de meeste gevallen niet.

Borstverkleining

En dan de vrouwen die een borstverkleining hebben ondergaan? Er wordt bij deze operatie borstweefsel weggehaald, hierdoor wordt de borst kleiner. Wanneer er sprake is van voldoende melkklieren die goed zijn verbonden, is borstvoeding geven nog mogelijk. Wanneer er te veel melkklieren worden weggehaald, wordt borstvoeding geven steeds lastiger en is de kans kleiner dat het nog kan. Het verschilt dus heel erg per persoon of borstvoeding geven nog mogelijk is, je kunt dit het beste overleggen met je uitvoerende arts. Als je nog een kinderwens en een borstbvoeding-droom hebt is het belangrijk dat je dit bespreekbaar maakt.

Bron: velthuiskliniek.nl