Is je kind ziek thuis? Dan heb je van je werk recht op dit betaalde verlof

02.09.2022 11:31

Je kind is plotseling ziek, maar je hebt een baan. Je kunt je kind niet alleen thuis laten. Heb je in deze situatie dan recht op betaald verlof?

Er zijn hier een aantal regelingen voor waar je recht op hebt.

Wanneer je aan het werk bent krijg je te horen dat je kind ziek is geworden. Je wilt je kind natuurlijk zo snel mogelijk ophalen, maar op welk verlof heb je dan recht? Je hebt als werknemer recht op calamiteitenverlof: dit krijg je bij omstandigheden die plotseling privé gebeuren. Je zal dit verlof dan ook volledig uitbetaald krijgen als je dit meteen doorgeeft aan je baas.

Calamiteitenverlof: wanneer heb ik hier recht op?

Calamiteitenverlof is verlof waar je recht op hebt bij onvoorziene en plotselinge problemen. Wanneer er dus onverwacht iets privé aan de hand is. Als je kind plotseling ziek wordt kun je dit opnemen, je baas mag dit niet weigeren. Het betaalde verlof zal gelden voor maximaal 24 uur. Wanneer je kind na 24 uur nog ziek is heb je geen recht meer op dit verlof. Dit wordt daarna zorgverlof genoemd.

Zorgverlof: wanneer heb ik hier recht op?

Na 24 uur zal de calamiteitenverlof stoppen en heb je recht op zorgverlof, maar alleen als je kind dan nog ziek is en je thuis moet blijven. Om zeker te zijn van je zorgverlof moet je wel als reden hebben dat er verder niemand in je omgeving is die voor je kind kan zorgen. Je bent verplicht om te kijken of er een mogelijkheid is dat iemand anders in je familie of omgeving kan komen zorgen voor je kind. Wanneer het je gelukt is om iemand anders te vinden heb je geen recht meer op zorgverlof. Je mag twee keer per jaar in totaal het aantal uren in je werkweek opnemen aan langdurig zorgverlof. Je krijgt dan 70% uitbetaald van je salaris. Wanneer je minder dan het minimumloon ontvangt, heb je recht om minimumloon te ontvangen. Kortom: je krijgt 24 uur volledig betaald bij een ziek kind dat nergens anders op te vangen is en in de dagen daarna krijg je 70% van je loon. Hoe lang je dit kunt opnemen? Het recht op kortdurend zorgverlof is per twaalf maanden twee keer het aantal uren dat je per week werkt.

Is je kind nog langer ziek? Overleg dan met je werkgever wat de mogelijkheden zijn. De kans is dan aanwezig dat je onbetaald verlof moet opnemen of je vakantiedagen moet inzetten.

Bron: Ouders van Nu